Susu formula untuk baby sembelit

Hai boleh share tak susu untuk baby yg sembelit. Anak saya campur bf dengan fm tapi dari dia 2 bulan dah start sembelit. s26 gold, s26 biasa, similac, lactogen, nan free lactose semua dah try tapi tetap sembelit jugak. #advicepls #sembelit #baby5bulan

10 Balas

Baby sy sembelit jugak, 3 4 hari sekali membuang. 1y6m baru start fm. Memula try kurangkan scoop lebihkan air 1oz. If still sembelit try tukar susu. Baby sy try susu dugro fruit&vege, sembelit jugak. Lpastu try similac total comfort, elergik pulak. Pergi klinik doktor suggest try minum susu biasa dlu. Lpastu try susu dugro biasa, alhamdulillah elok, hari² membuang. Awk try susu yg biasa dlu. Apapun kena try&error susu. Dan try buat urutan iloveyou & kayuhan basikal. Good luck sis 😆

1y ago

maaf mencelah, nak tanya try minum susu biasa tu apa maksudnya ya? anak saya minum s26 & s26 gold, dua dua sembelit. berak 3 hari sekali. tgh usha nak tukar susu lain

Sy pn sama bf ngn susu formula.. sbb tgk dia asik lapar je bla dh bf. Yg sy buat tnya smua adik bradik tgk spupu dia mnum apa.. start dgn susu yg murah smpi ke mahal. Stakat ni Alhamdulillah serasi dgn susu yg spupu dia mnum. Biasalah kte nk thu pn tgk serasi genetik jgk. Tkt prut tkjut

Hai mommy, saya pun ada beberapa kali tukar susu. Sebab suami nak susu terbaik utk tumbesaran dan khasiat pd anak. Rasa susu xsedap pun suami tukar. Kami kurangkan kuantiti susu. Cth 3oz bersamaan 3 sudu, kami akan isi 2¹/² atau 2 sudu full 1 sudu kurang. Najis baby x keras.

cuba cek balik cre bancuhan susu pd ank,kdg2 klau silap bancuh susu ank pun blh jd sembelit. sy mse ank bru lahir pun mcm awk jgk,mcm2 susu tukar,rupa2nya cre bancuh susu slh. tk pun cbe tkar susu murah pulk mcm dupro ke dll .

1y ago

Cara bancuhan yang betul mcm mana ye sis ? #firstbaby #firstmom

najis keras?kalau najis lembut, warna mustard kuning. tu biasa tak perlu risau . anak saya up to 5 6 days tak berak juga. mix feeding

1y ago

Najis memang tak liat + warna hijau.

try Dumex buah-buahan.. yg packing warna kuning tu... insyaallah xsembelit anak tu

dh cuba kurg kan scoop susu? try 5onz utk 3scoop.🤗

1y ago

Dah buat sis tapi still sama jugak

Dr suggest saya frisolac kotak hijau

Cuba try enfalac gentlease