Cara naikkan berat badan anak?

Hai asalamualaikum mmy ii semua ... Boleh sharre x macm mn nak naikkan berat badn ank .... Ank sy dh hmpir 1thun berat badn sush naikk... Berat bdn selalu drop... Anak sy jnis memilih mknn .. Ad x vitamin or suggestion untuk sy naikkan berat bdn❤? #bantusharing

7 Balas

maaf sy tak mampu nak bg pendapat berkaitan vitamin. kalau makanan, mcm sy biasa nya sy akan pelbagaikan menu anak. contoh yg sy buat, dalam nasi kadang sy letak santan. kdang sy buat breakfast pisang, sy akan goreng sekejap dgn butter. bg anak makan cheesekut versi baby.

banyakkan masak guna santan/butter/cheese. kalau anak jenis makan sikit, tambahkan kekerapan makan. kena jaga waktu tidur dia juga. kalau boleh jangan bagi dia susu waktu dah nak makan. keep offer makan dulu. saya buat gitu alhamdulillah naiklah jugak beratnya.

anak sy umo setahun berat maintain je 9.8kg dari 9 bulan lg. kdg² 4hari x mkn, cuma nk susu dada je. mmg gitu la fasa nk beralih bulan. xyah ckp suruh pelbagai kan menu, sy buat² mcm tapi kalau dah dia xnk mkn x boleh buat apa dah.

Anak saya setahun berat 8.9kg sahaja. Tapi makan banyak, susu badan banyak. Kalau ikut graf tumbesaran normal, takda masalah. Setahun at least 3x dari berat masa lahir.

anak saya umur setahun berat dia baru 7.85kg sahaja. tapi dia kuat menyusu dan makan.

Anak saya pun setahun berat baru 7.2kg dekat graf ngam2 je 😌

9mo ago

skrg dah naik berat ke belum sis? sis buat cemana naik berat? pening pale uii.. dah bgi vitamin .. mkn kurang

Saya bagi baby drop appeton tu. Naikkan selera anak.