10 weeks pregnancy

hai ada tak ibu ibu yg sama dengan sy? apakah perubahan yg berlaku pada ibu di fasa jni? adakah alahan sudah berkurang atau makin teruk? dan adakah ibu ibu mengalami sakit dibawah perut sperti sengugut tetapi hanya setiap kali bangun dari tidur sahaja? boleh la kita share pengalaman masing masing :)

18 Balas

Masih sama, loya muntah tu xtentu, kdg pagi, kdg tghri, kdg mlm..msa 6w-9w jrg muntah smpai 5-6x shri..msk 10w smpai hrini 11w pepagi msk je mknn atau mnuman muntah, msk je muntah..lps lunch bru blh msk mknn..8w sy ad senak perut y sgt2 bila pegi cek ad luka kat rahim, smpai skg rsa sakit tu..gi klinik 1st doc ckp kena bedrest, bila g 2nd klinik doc ckp normal😂..y psti smpai skg sakit senak, sakit pinggang,sakit ekor tulang bontot, kalo buang air mmg terasa senak perut tu..jln pwn xleh nk laju2..msa 5w n 7w ad kluar sikit darah..doc ckp normal..sakit kepala setiap hari sbb ad migrain🥲..cuma sllu ckp kt baby tolong kuat😂..sbb mak dia n cengeng kalo sakit2 ni..

Alahan dah okay sikit. Masa 6-7 weeks tak boleh makan nasi langsung. Start 8 weeks sampai sekarang 9 weeks dah boleh makan nasi. Tapi tulah masih muntah2. Dulu muntah2 keluar hijau sbb takde isi n air. Now muntah2 keluar semua isi. Then makan lagi muntah lagi. Huhu. Breast pagi je sakit lepastu okay dah. Perut pun kadang2 rasa sakit2 mcm senggugut tapi tak selalu. Makin kerap kencing. But Alhamdulillah hadapi dgn tenang. Hehe

Saya dah 11w6d muka mmg breakout dri awal2 pregnancy, breast mula2 pregnancy rsa mcm tegang sakit sikit tapi skrg dah tak rsa, alhamdulillah setakat ni cuma 1x je saya muntah2, selera makan semua okay cuma sakit pinggang sangat2 sampai nangis sbb tak tahan and kerap buang air kecil rsa sakit sikit dkt bawah perut tu.

alahan da kurang..brselera dah sikit makan...cepat lapar jee...tp bab loya tu...x kire siang or mlam..ade je nk muntah..mybe prut kembung..sakit prut ade jugak kekdg mcm senggugut tu...pastu bab kencing malam mmg x ley than...trjaga tu trus p kncing...

Saya alahan berkurang juga... klau x nak makan pon xtau nak makan apa, rasa nak nagis sbb xley nak makan ap,,, cuma skrang mual2, kadng perut sakit mcm tu ja, Huhu.. Saya doakan semua mummy n baby sihat selalu❤️

Mual dan loya teruk sikit dr dulu.. muntah klau mkn mknn berasid/masam.. klau cuti mmg tdur je kerje, masak xboleh sentuh yg hanyir2. Tp alhamduliilah enjoy the process 😃

9 week here! Alahan dan kurang. Cuma mual masih ada. Angin dalam badan masih berbisa. Breast masih sakit. Kekadang rasa sakit bwh perut. Maybe rahim nak berkembang.

Alahan saya makin kurang . Saya bangun tidur je selalu rasa macam perut sakit macam tahan kencing lama sangat , bila dah kencing dia jadi okay balik

kalau saya alahan makin teruk.. sensitip sgt dgn bau terutama bau makanan... alhamdulillah perut skng okay xde sakit ape.. breast makin sakit jgk kdg2 tu..

masih mual.. tp kerap rasa sejuk, tak boleh berkipas. breast da tak nyeri sgt, kecuali awal2 bangun pagi je,. kaki dan pinggang sering rasa lenguh.