Bayi 2 bulan 27 hari

Fully bf tp skrg dia menyusu sekejap sja. Lps tu mnangis2 . Botol susu dia x terima lg. mak sy sruh bg mkn bubur cair sedikit spya kenyang . Boleh ke? Ad x yg ad pengalaman bayi yg mcm ni ?#firstmom #firstbaby

8 Balas

awak tlg la jadi ibu yg berilmu kalau syg anak awak. boleh jadi anak awak jenis high need baby. boleh jadi anak awak dlm fasa nursing strike. menangis bukan sbb dia xcukup susu je. byk sebab lain lg. menangis ni cara baby nk berkomunikasi dgn awak. BAYI BAWAH 6BULAN HANYA BOLEH MINUM SUSU IBU ATAU SUSU FM SAHAJA. baca yg sy share ni. please buka link tu. Masih ada lagi yang dok tanya sana sini anak bawah 6 bulan boleh makan atau tidak. Jawapannya TIDAK. Malahan ada yang bilang jururawat di Klinik Kesihatan suruh makan seawal usia 5 bulan. Haih. Dah kenapa. Belajar dah bukan saranan untuk mula makan masa umur berapa? Lainlah kalau doktor cadangkan makan awal atas alasan tertentu! Jururawat jangan nak pandai-pandai ya! Jika anda rasa bayi kurang zat makanan, refer kepada doktor/pegawai pemakanan. Bukan anda cadang beli supplement itu ini, bukan anda cadang buat itu ini, kecuali vitamin yang dibekalkan di klinik setelah ditulis preskripsi oleh Medical Officer. Itu lain cerita. Dibawah ni link berkaitan kenapa tidak boleh beri anak makan. Berbuih mulut misi pesan. Naik cramp jari menaip pesanan demi pesanan. 1. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2338658509478418&id=100000028740033 2. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1551901468154130&id=100000028740033 Ini merupakan tulisan berkaitan bayi dan pemakanan sewaktu usia mencecah 6 bulan keatas. 1. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1931529116858028&id=100000028740033 Tolong jadi ibu yang berilmu. Jadi ibu yang tahu apa yang terbaik untuk anak. Sudah-sudahlah #ibumuda #ibupertamakali Dengarlah #ibutua ni nasihat adik-adik oii. #BelNawhen

1y ago

most wc awak☺️. sbb ramai sgt suka tanya soalan yg sama sebenarnya🥺. kita yg baca ni yg naik risau.

ada banyak sebab kenapa baby menyusu sekejap je. sis kena rajin membaca, cari punca, cari jawapan. kalau sayang anak, nak anak sihat sis and suami kena rajin. kata kuncinya RAJIN ya. sebab nak jaga baby ni memang perlu banyak masa nak faham keperluan dia. pls jangan bg baby air or makan apa pun makanan sebelum dia capai usia 6 bulan. ilmu senang je nak dapat sekarang, semua dihujung jari je. dalam app ni sendiri ada banyak sangat article yg sis boleh explore and baca semua berguna. kena ada rasa belas kasihan untuk anak juga ye, kalau kita rasa susah nak jaga dia, dia pun tengah rasa berganda lagi susah sebab dia hanya ada kita tempat bergantung tp kita pun tak dapat nak tolong dia sebab kita takde ilmu, kan kesian kt dia kalau camtu. maaf lah bebel pulak kt sini sebab tengok ramai betul yg tanya soalan nak bg makan baby bawah 6 bulan ni. takut lah kita 😣

Hi sis! Jgn dulu beri makan terlalu awal tu. Bahaya. Sis cari punca. Maybe anak flu? Kalau hidung tersumbat pun boleh jadi punca. Or tongue tie? Apa pun, refer dekat dr ya. Mcm kes sy, anak saya susu sikit2 tp kerap sbb dia lapar. Rupanya sebab hidung dia tersumbat. Mmg selalu saya sedut hingus dia tp perlu jugak pakai air garam utk keluarkan hingus yg dlm2 & pekat. Conclusion: cari punca one by one and refer dr ya. Jgn ikut solution yg bahaya huhu semoga sis dpt cari jalan penyelesaian yg terbaik!

sy pnah alami dmana ank blik dari spital sbln xnk botol n susu bdan..sy cari jln guna cara pancagari susukn die dlm mse jgk sy ajr btol susu yg suai n myusu bdan.alhamdulilah myusu botol...awk jgn bgi mknan yg xsuai,prut diorang msih xsuai ngn mknan slain susu

TAK PERLU BAGI. baby menangis bukan bermakna dia lapar. mungkin baby high need? kena tahu pattern baby sendiri waktu bila dab bagaimana dia selalu nangis. cuba follow page fb baby language. byk dia ajar tentang cara tenang kan baby

org zmn dlu, x celik ilmu, dyorg x tw sbb tu bg bby mkn bubur cair.. org zmn skg sume nye dhujg jari je.. kn x bley bg bby mkn bubur slagi blum 6 bln..

ank sy pun kurang menyusu jgn bg selain susu pls jgn jd bodoh jgn ikut sgt kta diorg..nnt ank sakit awk yg susah pnt nk jga bkn mak awk

Jgn bg mkn. Usus bby tak kuat lg utk terima solid food. Mostly dia cranky mgkin sbb angin. Try burp kan dia kerap2.