BERPANTANG SENDIRI

Hi, #firsttimemom here saya nak tanya ada ke yang dekat sini berpantang sendiri ? Macam mana nak jaga emosi, dan uruskan baby nanti ya ? Saya akan berpantang sendiri due bulan 8 ni. Sangat risau takut keadaan sya tak okay dan tak kuat. Tiada siapa yg nak tengokkan sya dlm pantang nanti, kecuali husb tapi dia pun bekerja.

2 Balas

Ambil tahu tentang : 1. Mengendalikan diri selepas bersalin. Termasuk kebersihan, pemakanan, pemulihan, tenangkan diri, penyusuan susu ibu dll. 2. Mengendalikan bayi ; kebersihan, bersuci (ramai guna wet tissue je bersihkan najis bayi, sedangkan najis bayi najis mutawasitah kec. kencing bayi yg hanya minum susu ibunya), tenangkan dan tidurkan bayi, penyusuan susu ibu, dll. 3. Tempat kena selesa dan nyaman, bersih. Minta suami cuti 2 minggu pertama termasuk hari bersalin. Ada orang nak hantar cek post natal di klinik dan juga pantau kuning di klinik. Upah CL, keluarga terdekat, jiran berpengalaman untuk tunjuk ajar mengendalikan bayi. 3 hari pun ok. Bersedia untuk pemulihan samada bersalin secara czer/ vaginal birth. Elakkan stress Didik diri bertenang. Elakkan terima tetamu kecuali keluarga terdekat yg tak menyusahkan puan sekeluarga

Sy pn pantang sendiri sis n due august jgk.. sy bpantang dgn suami.. tp amik CL jgk untuk 10 hari.. tp die dtg dlm 3 jam je sehari untuk urut, sauna, tangas and urus baby.. sis try cari CL and kalau die dtg blh jgk blajar drpd die.. sy ikutkan parents nk jage pantang.. tp sb drg 60s so xnk mnyushkan drg.. lg better pantang sndri n suami involve. Sy pn mcm sis isau jgk.. tp sy xpk sgt just go with the flow je.. and sis kne prepare tmpt tdo and brg semua siap2.. spye sng nk access nt.. mcm sy sediakan trolley baby so smua baju, nappy, brg2 keperluan baby dh siap dlm tu.. sis blh discuss dgn suami nt mgkin die blh masakkan untuk sis sblm g keje ke.. yg penting ade org sediakan mkanan untuk sis.. and kalau sis ade adik bradik ke ape2 call je drg n parents tanye ape2 kalau sis xtau nt..