HB LOW, takuttt

#firstmom #pleasehelp MACAM MANA YE NAK NAIKKAN HB ? DAH CUBA JUS DELIMA, UBAT & SAYUR….. doc kata ada anemia :) dah buat lab test untuk darah, so far yang lain okay, tapi result hb ( anemia ) belum keluar……agak2 ada possibility untuk czer ke ? saya taknak czer.. takutttt effect akan datang… tapi kalau dah kena terpaksa la kan 😭

7 Balas

Saya selalu Hb low, ada thalesemia minor dan anemia. HB 8-10. Saya start jaga diet 20 minggu results semakin baik bila masuk 30 minggu. Ambik masa lama nk naikkan hb sampai 11/12. Struggle sgt2. Saya amalkan daging, bayam, kangkung buah jambu, delima, kurma, oren. Vitamin pula Maltofer iron tablet dos tinggi 3x sehari. Mmg pulun giler2 sampai menangis.

3mo ago

betul... mula2 ambil 1, lepas tu Dr suruh ambil 2... lepastu bila tak naik lagi dia suruh ambil 3... jadi ambik masa juga

Saya pun ada anemia.. misi dah risau takut jadi apa” . Then misi ada saran kan makan sayur bayam merah , guava , air kelapa , kurma dan oren . Alhamdulillah hb saya dari 9.1 awal pregnant skrg 12.6 .

3mo ago

wah alhamdulillah, saya masa mula2 pregnant okay, tapi dah nak dekat2 due ni, menurun pulak hb nya 😭

Saya anak 3 semua hb low..semua bersalin normal..skrg mgndung yg ke 4,pn sma hb low jugak..biasa klu hb low doc akan suruh mkn ubat iron..skrg sy mkn maltofer,alhamdulilah hb naik.

3mo ago

ya sis..ada beza..kdg ada ubat yg serasi dgn bdn kite..sya doakan smga urusan sis dpermudahkan ya..amiinn

sis ada makan buah kurma tak? for me hb kurang sampai 10.5 then increase 11.7 sebab amalkan buah kurma and iberet folic acid makan waktu pagi perut kosong

3mo ago

sis makan iberet folic pagi perut kosong sekali dgn jus oren atau delima, jus yg masam2... selepas 1 jam macamtu makan breakfast...

sy ambik iron folic amway hb maintain lagi , 34 mggu hb 11.7

3mo ago

tula mak saya suruh beli iron folic amway sebab bagus katanya… buat masa sekarang saya tak kerja so macam tak mampu sikit 😭 takpe InsyaAllah saya cuba slow2, terima kasih kongsi pengalaman awak

kalau sy amik jus mamariam inshallah blh cuba

3mo ago

sama sama ❤️

Ikut ja saranan doktor…

3mo ago

ye awaknya…. saya ikut…