Taknak minum susu

#firstmom Hi! assalamualaikum, nk tnya ada tak pengalaman anak taknak minum susu. semalam 1 hari anak taknak susu langsung. bila malam menangis, bila saya offer susu dia terus nangis. anak skrng 1y6m masih menyusu badan. saya pernah offer susu formula dia tak nak. jadi saya teruskan je Bf. hmm nak kata lidah sakit ke tak, sbb dia boleh makan, minum, hisap puting. sampai bengkak dah saya punya susu 😫. saya tak tahu kenapa dia taknak, saya dh pump susu letal botol/cawan dia tetap taknak.

2 Balas

Cuba tanya anak. Ada mana2 bahagian yang anak rasa tak selesa? Makan okay tak? Kalau makan okay, tak minum susu takpe. Sediakan pemakanan yang lengkap untuk anak. Boleh cuba susu kotak full cream atau susu tepung full cream. Try and error suhu susu dan presentation susu (sippy cup/bottled straw/open cup/mini carton)

5d ago

Part bengkak tu saya faham, awak kena marmet atau pam (jika masih buat stok EBM). Kalau tak nanti risiko tersumbat dan makin bengkak.

klau tgh mamai nk tido bb tolak jgk ke.tgk dlu bbrp ari lg..klau ank tolak jgk myb dia dah xnk susu badan.blh gantikan dgn susu full cream FM or y kotak

4d ago

1y6m not baby anymore