Salam.. saya baru kawin 10/10 .. last period sy hujung bulan 8..

#firstbaby period sy mmg jnis xteratur.kdang2 smpai sbulan lebih bru period.. 2 3 hari ni sy selalu cram d perut . hari ni sy buat kit test result double line .. klau kira dari last sy period, sy hamil 7mnggu.. betul ke??

9 Balas

tp maaflah klu tye trllu mndlm. ada belajar guna opk ke? klu nikah dan itu seks pertama awk 10/10...skg bru 10 hri.. klu ikotkn trllu awl lg utk dettect pregnant.lg2 utk pgntin baru. jrg boleh dettect pregnant wktu ni. upt pun xdpt bce hcg. klu ikotkn ilmu ttc.. andai 10/10 tu awk ovulasi. dan brjaya brlku pnsenyawaan.. hrini bru dpo10 lbh kurg. dan dpo10 dettect hcg pd upt pun masih samar. biasanya utk ttcian mmg mreka pencelup opk/upt so ttcian biasa tau awl pregnant. biasanya org pregnant ank dah lbeh dr sorg pon akn tgu period delay bru check upt.apth lg pgntin baru.. awk trllu awl jg ni tahu. sbb tu xhairan ada yg tye pregnant sblm nikah ke. mcm awk ni..klu btul 10/10 seks pertama..kaedah nk kira pregnant bpe mgu brgntung pd beta hcg.. klu nk guna upt kne guna clear blue. dia akn dettect trus bpe weeks dah. klu prgi scan pun xkn dpt tau sbb msih trllu awl..kantung janin smua xde lg. dan sy anggarkn usia kehamilan bru 2-3 mgu. tak boleh lgsong kira dr last period bulan 8 tu...sbb nikah 10/10. lain la awk nikah sblm ogos atau sept.

4y ago

sy pegi scan mmg baru 3 mnggu.. dr cakap period xtratur mmg mcm tu. xboleh kira tarikh period last . . rezeki ALLah nk bagi dapat baby awl..

Betul.. Sebab saya pun last period hujung bulan 8.. ikut 1st last period 24/8/2020 dan kalau x pregnant patutnya dtg period 4/10.. JadinyaDalam 8 minggu...ḳalau awak mmg x buat benda tak elok.. Abaikan org kata... Doktor tak tanya bila awak bersama.. Yang ditanya bila last period...cuma nanti buat buku misi akan minta sijil nikah... Saya dulu pun rezeki dtg awal.. Cuma tak jauh dari tarikh nikah.. Nikah 28/12.. Last period 17/12.. Kalau kiraan minggu.. Bermula dari last period.. Walau masa tu tak nikah lagi..normal kiraan mcm tu... Alhamdulillah baby sihat... ngam2 28minggu bersalin... Yang penting pegi jumpa doktor atau misi untuk buat buku pink nnti..

Saya kalau bab kira tarikh period ni tak pndai sgt Sbb selalu g buat buku , nurse tny saya jawab tak psti je cuma ingt la last bila Pstu scan nnti tahu la berapa minggu

Sbb dia kire dr last period.. Sis leh ckp kt doktr sy pnye period x teratur.. T dia bt scan n ikot tarikh dia

klu period tdk teratur tak boleh kira ikot lmp...kne follow scan. result scan lg tepat. sy cdgkn awk scan dkt klinik swasta trus..

Boleh cek darah untuk kepastian 🙂. Biasanya saya suggest repeat upt lagi seminggu/dua atau tunggu delay.

g klinik buat cmfirmation...klu xsure nt, dia akn cek by scan

Tahniah sis..nanti rujuk kat kk berdekatan..

Pregnant sebelum nikah lagi ke sis ?