rasa stress

#firstbaby 35w5d due date 7/12/20 rasa stress sbb dah sarat satu barang pun xbeli lagi dgn barang pantang lagi tpi ad la 2,3helai baju baby org bagi tapi mmg nk kena beli tggu duit tapi duit hari2 cukup2 untuk mkn jr mm bile ckp kat husb,husb pun xtaw nk bt cm mana sbb gaji pun cukup2 mkn buntu,so lebih baik sy diam je 😥rasa mcm xde mod nk bersalin pun ad hmm dugaan betul pkpb ni hmm xtahu la ap jadi masa bersalin nnti.... #ya allah dugaan sungguh hmmm #doakn sy dipermudahkan

43 Balas

Semoga Allah permudahkan urusan sis.. kadang2 bukan duit tak mencukupi, tapi kita kena ajak suami utk teliti semula ke mana duit kita pergi. Bila hidup berdua sebenarnya lebih banyak benda yg boleh dijimatkan. Tapi sama2 kena disiplin. Yg mana kita boleh pilih utk ambil yg free atau murah,ambillah. Nanti ada duit lebih baru beli atau beli mahal sikit. Saya pun sebelum ni macam ni. Tapi bila rancang ke mana duit kita nak keluarkan, in sha Allah cukup sebenarnya. Allah dah janji siapa yg berkahwin, Allah akan cukupkan rezeki dia..in sha Allah sis dan suami boleh harungi..

4y ago

In sha Allah sis, boleh susun lagi tu.. gaji suami saya 40 sehari. Saya pun tak bekerja. Masak utk suami. Bila masak sendiri, banyak boleh jimat. Klinik kerajaan je kita pergi. Ambil ubat free je dan konsisten ikut cakap Dr. Barang baby ambik preloved kebanyakannya. Utk diapers, ikut je cadangan ibu2 dalam komen ni. Cari jenama yg bagi sample free tu dulu sambil kumpul duit. Saya ikut macam tu. Barang preloved je saya ambik. Kalau sis tak mula beli barang baby sekarang, lagi sakit nanti kena beli sekaligus. At least beli sikit2 dan yg asas dulu. U can do it sis 💪🤗

Rezeki ank psti ada.. duit bpn gn bsh ms dpt knpe xbli ms tu.?? Sy nie lgi xde suami kna cerai ms pkp dugaan sy ms tu.. dtg rezeki dpt duit bpn kn sy bli ms dpt tu sb sy fkir lau sush mmh xde spe nk tlong.. tmbh lgi sy xbkerja ms tu smpai skrg sy xbkerja.. alhamdulillah berkt sbr sy dpt jgk bntuan tu pn bntuan brg dapo je syukur lh jnji kurg kn bebn sy.. skrg sy dh 38 mnggu 4 hri tnggu ms je bila2 bby nk kuar.. alhamdulillah smua dh siap.. moga ada rezeki sis n bby nti.. bnyk kn berdoa.. dan moga di prmudh kn smua nye.. amiin..

4y ago

amin tq, semoga urusan awk pun dipermudahkan dan kuat untuk awk harungi kehidupan😇amin

saya pun keadaan hampir sama dengan kaka saya warga asing di Malaysia ni suami kerje seorang diri nak bersalin kat hospital kerajaan susah pergi hospital swasta dah kire lahir normal 35000 kalau belah perut 8 ribu 9 ribu rumah sewa belum lagi nak makan nak beli barangan baby syukur Alhamdulillah Allah selalu memberikan rezeki untuk kite walaupun depan nampak senang tak de masalah sesungguhnya aku dengan suami betul2 tengah kesusahan semoga kita sama2 di permudahkan segala urusan oleh Allah SWT aamiiin

4y ago

yeeee ka

kita senasib. ni baby 1st tapi........ nak makan pun cukup2 je, sy tatau nak fikir macam mana lagi.....4 tahun berusaha bila allah dah bagi macam2 dugaan datang, kadang tgk makanan teringin sgt,tgk kelengkapan baby nak sgt tapi bila tgk beban suami dh sarat,tgk kesusahan dah maksima tak sampai hati..siang mlm doa kat allah lapangkan rezeki mungkin allah belum izin...nak scan pun tak mampu,vitamin pun makin surut,makan pun tak selera cuma mampu baby selamat hingga lahir.. dalam hati slalu cakap, maaf mommy sayang....

try cari brg2 prelove kalau x mampu. Kt fb pn ada org jual brg prelove. Awk n suami kena usaha sikit2. Beli brg penting cm kain bedung sehelai dua. Baju tu cari 5sets siang mlm, ulang2 je basuh, cari terus saiz 0-6m boleh pki lama. Minyak baby, wipes beli yg 30helai sediakn utk kt hospital. Nnt balik rmh awk guna la kain ke apa utk lap. Pampers pn boleh mintak sample sediakn utk kt hospital. Nnt kt rmh pki la napkin kalau x mampu beli. Ada usaha, ada jalannya. Jgn berserah tanpa ushaha.

sy dh setahun x keje. duit kwsp rm500 tu laa wat beli brg sikit2 .. alhamdulillah rezeki Allah luas, rezeki x salah alamat. ada kawan opis husband dia sedekah kan set berpantang. sis bole google brg2 utk bw bersalin. beli yg tade jenama pn takpe, janji ada .. jgn sedih sis .. percaya pd rezeki okay. lg2 rezeki anak ni. rezeki x salah alamat. doa yg baik2 je. insya Allah berbaki 4/5w sis tu ada rezeki terpijak utk sis 🤲😘 btw doakan sy, arini or esok akan bersalin 😊

4y ago

semoga awk dipermudahkan segala urusan 😊

Baju prelove baby sis bole dpt kt telegram channel (harga dlm 1 helai rm3 mgkin ada lebjh murah) Pampers baby sis bole apply sample kt brand pampers mcm huggies, drypers. Sesetengah klinik ada letak free pampers utk sesiapa yg memerlukan. Bole juga beli lampin putih (yg mcm zaman mak2 kita pakai dulu). Boleh juga bt utk bedung baby, selimut, tuala dan lapik2 baby.

Insyaallah stiap anak Ada rezeki dia sndri..sya dlu pun stress sbb duit suami ckup² untuk mkn..tpi alhamdulillah dkat due tu suami dapat rezeki lbih..dpat lh bli brang² kperluan bby..think positive Jak..rezeki bby teda y siapa tau..bby lahir Jak rezeki kmi skeluarga nda prnah ptus..tmbah skrang nie pkpb tpi Ada Jak rezeki anak..doa Jak y baik²..

semoga dipermudahkan rezeki sis. jgn stress2 insyaAllah ada jalan. boleh join group preloved barang baby boleh dpt murah2 dkt telegram ada. beli sekaligus mmg rasa mahal. ramai org terkesan dgn pkpb. sy pn dlu mcm tu baju/barang baby beli x byk alhamdulillah org melawat bwk byk sgt brg n rezeki.smoga dgn lahir baby ni nnt lg murah rezeki.

Jgn bgthu mcm tu k....Sy pom walaupun area sy xkena PKPB tpi Alhamdulillah sy prepare brg dri awal. Beli sikit2 sbb bby cpt bsar. Jgn risau soal rezeki. Mane taw nanti bile bby dah keluar nanti makin brtmbh2 rezeki awak n suami. Jgn fikir sgt xelok utk bby awak. Insyaa Allah yakin dgn ketentuan Allah ok.