Hi Assalamualaikum, anyone mind to share list barang newborn yang paling penting/wajib ada ?

First time mom here hehe,hope ada yg sudi share list ☺️#1stimemom #firstbaby

7 Balas

Checklist barang bayi baru lahir lengkap A TO Z?? Tapi . - [ ] Lotion - [ ] Mosquito relient - [x] baju baby lengan panjang ( 1helai ) - [x] Baju lubang2 ( 2psg pendek + 1psg panjang ) - [x] Romper - [x] baju lengan pendek ( 1psg ) - [x] mittens and booties( 4set ) - [x] Kain bedung ( 3helai ) - [x] Barut (8helai ) - [x] Napkins ( 1helai ) - [x] Detergent - [x] Tab mandian bayi *SHOPPE* - [x] Sabun head to toe - [x] Pemotong kuku *SHOPPE* - [x] Nasal aspirator *SHOPPE* - [x] Termometer - [x] Bedak - [x] bayi Vicks - [x] Minyak baby - [x] Baby oil - [x] Nappy rash cream - [x] Tuala - [x] Cecair pencuci botol susu khas untuk bayi - [x] Marmet cup - [x] Set tilam - [x] Selimut kecil - [x] Pampers - [x] Tisu basah - [x] Topi ( 3helai ) - [x] Bouncer Checklist Barang Pantang Mama :- - [x] Pad - [x] Milk collector - [x] Makanan ( garlic etc )? - [x] Pakej Berurut - [x] Disposable panty - [x] Set bersalin nona roguy - [x] Stokin berpantang *SHOPPE* - [x] Kain batik EXTRA - [x] Carseat - [x] Compact stroller BARANG KE HOSPITAL :- 1bag kecik - [ ] Plastik baju kotor baby - [ ] Yassin - [ ] Fotostat sijil nikah / ic suami / isteri - [ ] Baju sejuk 1x - [x] Charge - [x] Toiletrist - [x] Pamper Baby - [x] Ziplock Discharge ( baju + kain batik + stokin + underware + pad + tudung sarung ) - [x] ziplock Baby ( baju + topi + mittens botties + barut + bedung + Napkin) 3set - [x] Ziplock Extra ( diposable paties + stokin + minyak angin + pad ) Bakul makanan 1 - [ ] Milo 3in1 - [x] Air mineral besar - [x] Termos air panas - [x] Biskut - [x] Garlic - [x] Roti - [x] 1pinggan + cawan + sudu garfu 1 ziplock LR - baju butang tanpa seluar + napkin + bedung + pamper ( HSNZ ) 2 ziplock brg baby - Baju + topi + mittens botties + bedung + panper sekeping + sapu tangan kecil 1ziplock discharge mak - baju + kain batik + diposable pant + pad + underware + stokin + tudung sarung 1ziplock extra Mnyak berurut + stokin extra + underware extra + wet tisu + pad extra Celah2 bag tu ltk toiletrist , charger , powerbank , yassin , plastik baju kotor , salinan sijil nikah Pastu bakul mkanan satu Termos air pnas , air mineral botol besar , sudu garfu pinggan cawan , makanan , milo , towel , pamper baby pack travel 22pcs