Hi Assalamualaikum, anyone mind to share list barang newborn yang paling penting/wajib ada ?

First time mom here hehe,hope ada yg sudi share list ☺️#1stimemom #firstbaby

7 Balas

Baby NB : ✅sebarang baju, prefer berbutang depan. Mudah untuk disalinkan atau waktu check up. ✅Topi, booties, mitten ✅barut ✅bedung ✅pampers ✅selimut ✅wet tissue & spray bottle. Jenis saya, nak cuci najis baby saya akan lap dulu dengan tissue. Then spray air pada kemaluan bayi. Then lap kali kedua dengan wet tissue. Baru sy rasa bersih. ✅ minyak telon ✅ cotton ball - mudah untuk bersihkan muka baby, celah2 telinga, atau ketika nak bersihkan pusat dengan alkohol yg dibekalkan. ✅ set mandian sesuai untuk NB ✅ sentiasa standby dgn alat sedut hingus ✅ alas tidur/ tilam khas baby ✅ napkin/ kain lampin bayi untuk standby baby muak, muntah, atau lap air liur baby. Untuk ibu, sy standby dgn breast pump siap2 sbb biasanya susu akan bengkak seawal beberapa hari ibu bersalin & sy akan terus bawa suppliment utk tambah susu badan dalam bakul kelengkapan hospital. Ketika pantang, lebih2 lagi lepas bersalin ketika darah tgh heavy flow, sy tak prefer pakai pad sebab mesti akan bocor. So terus pakai pampers dewasa. Lebih selesa dan cover.