Ibu GDM 34weeks ..

First time dpat risiko GDM ibu mengandung .. anak prtama dan kedua tak pernah alami smua ok ... yg ke 3 ni mcam² ragam .. awal.kehamilan sya dh disahkan kencing manis , kurang darah hb .. semalam dh checkup .. doc ckap masuk kandungan 38weeks kena hntr diri ke hospital .. takut pula tak dpt bersalin normal ... ada tak yang pernah alami seprti sya ... skrg ada ok juga hb dan gula .. dan sy juga ada diberi doc makn ubat glumet (ubat control gula) .. smua ok dh ...cuma dorang msih pantai jer ...#ingintahu #pleasehelp #bantusharing

2 Balas

jgn down ya mommy. mommy tk keseorangan. sy 1st pregnancy no gdm. tpi baby meninggal dlm kndungan @33w. 2nd pregnancy @ 26w diagnosed gdm on diet sedangkan family tkde history diabetes. down jugak but sy try the best control gula. Turn out gula still mencanak n kena consume ubat metformin. ikutlan kena bersalin @38w serah diri but bersalin awal. kena induce sbb air ketuban kurang. Thank god baby bersalin normal. Pls pray the best for u n ur baby okay. jangan risau2. Semoga dipermudahkan.

Sy pun gdm on diet. Dktr bagitau semakin umut meningkat makin tinggi risiko utk kena gdm. Jd jgan risau sgt. Kontrol je pemakanan ok jer. Sy skrg 36w dktr ckp bersalin normal induce w39 xlebih dari due date.

2y ago

ya .. mungkin sebab faktor umur .. tq for info 🥰🥰