Saja nk cerita…

Fikiran sy ni mcm tengah blur2 xtau nak cakap camne… Sy nak scan sbb dah 8 weeks kt swasta, doc kata tak payah scan lagi sbb masih terlalu awal. Dia suruh scan bila dah 12w. Pastu sy tanya kalau nnti dh 12w bkn ke dah kena buka buku pink? Doc ckp ya betul, suruh sy pergi je KK utk ambil ubat atau apa2 yg patut lah (folic acid,dsb). So sy call KK, dah citer sekian2 nurse KK tanya confirm ke pregnant? Sy ckp ya kalau ikut upt tu. Tapi pegi swasta kata xnak scan so sy pun x pasti lah. KK ckp peliknye kalau dh 8w patut bleh nampak dah.. nape dorang x scan? Entahla sy pun tak tahu sy jwb 😅. So xpelah nurse pn set apointment buka buku pink bila dah 12w. Hurm sy pelik nape org lain post kt sini dorang mcm senang je ckp nk scan, boleh je scan. Nape sy mcm susah sgt nk dptkan scan tu 😅. Apa ayat yg betul nak ckp eh.. doc tanya, ada bleeding atau ada masalah apa2 ke? Memang takde masalah. Even morning sickness pn takde. Kalau mcm tu, awk sihat la tu so xpayah risau apa2 katanya. Hmm sy pun xtau kalau sy sihat ke tak, yg pastinya dh berapa kali admitted tahun ni dgn mcm2 sakit. Baru je 4 bulan abis medication dan lg kne follow up bulan depan. Sy tgh fikir apa perlu sy buat skrang ni.. skrang sy x ambil apa2 ubat termasuk acid folic sbb nya KK tak ckp pape pn. Takkan sy nak memandai pegi beli sendiri. Rasa pelik pulak pengalaman mcm ni.. sampai sy pn x tahu nak anggap sy pregant ke tak.. kdg pun mmg lupa pregnant, berlari sana sini. Selagi x nmpak baby slagi tu la sy confuse/tak percaya.. tak sabar menunggu sbulan lg untuk cukup 12 weeks.. lama terasa masa berlalu.. #ttc2years #firstbaby

19 Balas

Tips nya awak ckp je nk scan sbb sebelum buka buku pink kk nk tgk gambar scan. Taktau lah saya jenis tegas ke apa tp time saya dulu 4w pun swasta scan. Acid folic beli shj di farmasi, bukan controlled medicine

1y ago

And ya btw tak semua kk first check up dia scan. Ada kk yg mesin scan nya alahai menyedihkan jadi dia scan bila perlu shj. Ada juga kk yg tak scan sampai ke sudah & minta kita scan luar, gambar scan swasta tu nanti kk tampal dlm buku pink. Nama kk dirahsiakan tp area Johor 😂

klinik pemalas tu....lepas ni blacklist je klinik tu... jarang² dgr klinik swasta nk tolak patient mcm ni... awak pergi je klinik lain.. entah² dia x pandai scan sebab tak semua doktor pandai scan

Awk try clinic lain. Kalau mcm 4/5w lagi faham la dorang tak bagi awk dtg scan. Kalau 8w tu oatutnya boleh nmpak heartbeat dah. So better pegi je clinic yang lain ckp nak scan confirm pregnancy

6w saya pergi klinik cakap nak confirm pregnancy sebab risau kandungan luar rahim. tau je pregnant terus makan folic acid. penting. walaupun tak disuruh

try pg klinik lain utk scan..biasa mmg senang je nk scan,kalau masih awal pn nnti dia akan suruh repeat scan..

1y ago

First klinik yg sy pegi tu suruh sy stop consume folic acid sbb dia kata ada kajian ia bleh ganggu pertumbuhan janin. Nape sy asyik dpt doc pelik2 ni.. sbbkan tu sy pegi specialist pulak tp x dpt scan n lupa nk tanya psl folic acid tu. Nti sy pegi klinik lain ptg ni n tnya. Esok pn sy nak join kelas kehamilan dgn doktor sbb dah pening dengar pendapat banyak pihak

Awak pergi klink lain utk scan..sbb klu btul pregnnt..kita kena jaga betul2 masa awal2 ni..

sriusla saya 5 weeks scan dh . 6 weeks dh nmpk baby

g klink lain tok scan pon.. jwpan die mcm tu ke????

1y ago

Sy pegi 2 tempat sis, both advice x perlu lg.. katanya terlalu awl, n xde bleeding so x payah check.. Sbb tu sy dah rasa mcm x semangat dah nk pegi lg klinik lain. Lpas bce komen2 kt sini bru sy try lg, Alhamdulillah da scan dh. Tmpat yg sy pegi last tu x tanya banyak pn. Ckp nk scan, ha terus masuk bilik..

xtry g klinik swasta yg lain?