Vaksin Bayi

Dunia sekarang, boleh bantu saya. Sekarang baby 7 bulan. Betul ka vaksin pada bayi semuanya membahaya kan? Ada yang saya baca lepas vaksin bayi selalu sakit. Ada yang cakap vaksin perlu. Bayi mereka okay saja. Sekarang dengar tentang vaksin untuk ibu mengandung pula bermula tahun depan. Dan vaksin tu mmg berbahaya ada merkuri menyebabkan bahaya pada bayi dalam kandungan. Bantu saya ibu ibu. Saya takut sangat, tp saya juga risau jika ambil dan tak ambil vaksin. Kongsi pengalaman ibu ibu #vaksinanak

4 Balas

bkn ke tyme preggy memg ade amek vaksin? yg kancing gigi/tetanus 2 dos tu.. Awak x amek ke? Vaksin utk bayi tu tujuan utk lindungi dyorg dr pnyakit2 bahaya.. sbb rmi yg tolak vaksin la skg nie byk pyakit2 bahaya da buat comeback.. contoh mcm polio.. bykkan mbaca pasal vaksin di website2 yg bley dipercayai bkn dr org perseorangan.. Dgr/baca maklumat dari Doktor yg btauliah sbb tu memg bidang dyorg jgn bce dr mereka2 yg keje pun xde kne mngena ngn bidang kdoktoran/ skadar nak jual produk je..

8mo ago

saya setuju dgn pendapat puan farah. jgn percaya dgn momokan org. dapatkan info tepat dr orang yg bertauliah. both baby sy vaksin ikot yg kk provide alhamdulillah sihat elok. sakit tu allah yg bg sis. bukan sebab vaksin.

awak jangan terlampau percaya dengan benda2 macam ni. mungkin orang yg bagitahu awk tu mmg anti-vaksin sbb tu dia buruk2 kan vaksin. penyakit lagi bahaya dari vaksin. kita anggap je la vaksin ni untuk mencegah penyakit.. Dr Dr yang cucuk vaksin tu bukan suka2 banyak kajian dan saringan klinikal yang perlu lulus sbb diberikan kepada masyarakat.

8mo ago

Terima kasih bantu dari segi nasihat, mmg sejak dua menjak lepas dengar pasal vaksin dtap tu risau sekali dgn baby sy risau. huhuhu, dh kena dgn vaksin covid mcm mcm jd lg risau. Tp ni kawan kawan dlm ni dh nasihat rasa lega sikit terima kasih

setakat ni anak saya 7 bulan tak pernah sakit selama ambil vaksin. sekarang dia demam pun sebab seronok sangat mandi kolam last week 😆

sekarang ni dunia macam2 penyakit kena iktiar saja ikut saja plan kkm .. kena byk bertawakal