SHARE APA YG SAYA TAHU : #1-KEPUTIHAN

?Dulu masa awal pregnancy sy punya keputihan banyak tapi tidak berbau dan tidak gatal. Jadi bila ada appoinmnt di KK sy tanya nurse. Jawapan Nurse : ?Jika ada keputihan banyak sila basuh guna air yg bersih lepastu keringkan miss v guna tuala atau tisu. Selepas itu guna lah panty liner. Apa yg saya buat : ?Saya akan bawak tisu setiap kali pergi ke toilet dan bila dirumah sy guna towel. Yang penting lap kering2. ?Tukar panty liner dengan kerap, untuk yg muslim jika keputihan tu tak terlalu banyak boleh lah tukar setiap kali nak solat ye. ?Cuci guna air bersih biasa sahaja, xperlu guna sabun. Mestilah cuci bersih2 ye.

1 Balas

Kalau gatal sis? Da sampai melecet 😣

5y ago

Tp kne maksure , kita kena jaga elok2 n sentiasa bersihkan. Tukar panty liner tu dengan sangat2 kerap, n lg satu nurse ada ckp, boleh keringkan depan kipas jugak. Awk jgn garu kuat2, sbb tempt tu nipis aje. Take care ye.