saja tanya tanya

dekat sini ada tak bby korang kalau mandi basahkan kepala mesti auto akan selsema ? #firstmom #firstbaby #seriusnanya

9 Balas

kalau pagi dia bgn tidor tu terus hidung mcm tersumbat mungkin bkn sbb sejuk..tp kalau lepas mandi baru jdi mcm tu baru baby sejuk..baby mandi air suam x?kalau mandi air suam ok..jgn bg mandi air paip trs..mgkin jgk sbb bilik berdebu jd mcm tu..jd kena kemas bersih sllu lh bilik..selain dr tu boleh bgthu nurse atau doktor nanti masa check hehe kalau semua yg sy sebut tu bukan punca nya..

Yaaa I pernah dengar ada baby yg senang selsema bila mandi. Petua org cina ialah gunakan minyak telon ke, vicks ke, panaskan dlm tapak tangan lepas tu sapu dekat ubun dan dada baby sebelum dan selepas mandi. Sis boleh try. Saya amalkan utk baby I tiap kali mandi.

2y ago

saya tak guna telon . saya just guna minyak habatussauda

sis, masa sy kt confinement centre depa ada bgitahu, pagi mandikn baby dri lingkungan from 7am to 10am, after matahari naik tegak da xleh mandikn da n mandi ptg dlm kul 5.30pm to 6.30pm lps tu jgn da.. n lps mndikn cpt3 lap baby n keringkn rambut..

2y ago

saya klau time hujan mmg takda mandikan bby

anak saya 1tahun11bulan macam tu .. mak saya cakap kalau malam2 jangan basahkan kepala , mandikan badan saja .. kalau siang jangan mandikan terlalu awal sangat nanti baby tu kesejukkan pun mudah dapat selsema ..

2y ago

ohh yaker , hm .. takpalah janji puan da bawa kan ..

Anak 1st saya camni dari baby sampai sekarang umur 5 tahun, kalau kene aircond or mandi awal pagi dia jadi selsema. Doctor ckp sensor dalam hidung besar sebab tu sensitif😂

2y ago

Aah pagi dia tersumbat sikit

kalau bayi sy x pasti, tp kalau ank sy 2y dia mcm tu sbb dia resdung. normally bdk eczema akn resdung, x blh sejuk, bayi sy rasa bukan resdung kot, ke dia sejuk?

2y ago

anak sis tu dari umur berapa dapat detect yg dia resdung ?

kenapa tu? air masuk hidung ke? klau blh masa mandi bila buh air atas kepala dia terus raut muka dia jgn bagi dia dongak atas air blh masuk hidung..

2y ago

pastu kan bila hidung nya tak selesa dia akan gosok gosok sampai hidung nya merah

Basah kn kpla sehari sekali sis,,ubun2 dia msih belum tertutup spenuh nya

2y ago

mak saya pum ada cakap juga ubun ubun belum tutup sepenuhnya

sejuk kot