Terguris hati

Dalam tengah tahun nie... Saya terjumpa balik kawan sekolah lama 13tahun dah tak jumpa... Dia tanya ada anak tak lagi... Saya pun jawab jelah tak ada lagi... Sekali dia cakap dekat saya ( tak ada anak pun tak apa sekarang barang mahal semua mahal ) saya Tau niatnya baik... Tapi saya terasa sangat2... Sanggup keluar duit pergi kelink sana sini... Senng dia je cakap macm tu sedangkan dia dah ada dua anak... #cumaluahan #perasaan #semogaadarezekidapatbabytahunini

9 Balas

sy Pon xda anak lagi...tipu la ckp xsedih tgk org Ada anak and tegur "BILA NAK ADA ANAK" kdg² down smpai ngs mengadu dgn Allah..MIL Pon Kalo sy balik kg mesti akan ckp pasal anak sy kdg² buat pekak buat xdgr bukan ape takut buka mulut jadi melawan ckp org Tua sy xsuka baik sy diam..sy buka xusaha..sy dah usahaa,rezeki Allah blm nak bagi xkan sy nk melawan dgn rezeki nya...upt sy buat bnyk Kali Pon tetap negative hati sy ni sedih smpai mengs²...sy bukan mrh or xsuka org ckp pasal anak...cuma kena jagala privacy org just DOA yg baik² bg dia manalah tahu dgn DOA Kita Allah makbul Kan DOA dpt anak...tapi sy enjoy je dgn husband...boleh kesana sini berdua dating heheh....Nak pegi klia santai² start motor jalan je...sy yakin dgn rezeki Allah bg.. insha'Allah Allah Akan bg tepat pada masa nya...sy yakin Allah Akan bg sy anak jugak satu Hari nti..rezeki anak, rezeki pekerjaan, rezeki ape skali pon ia tetap Dr Allah...😊😊

7mo ago

sye pun antara yg kwen lmbt.. dpt anak pun lmbt.. kdg kwn2 batch kte paham je.. ble tgk b2 xde nak tnye2.. isu anak pun x naik.. jd masalah ble mkcik2 tlebih caring.. kdg tu x tw la nk ckp mcm mne.. da nmpk perut kte kempis, lawo, gojes je paham2 je mknanye xde lg.. x yah la tnye.. haha

faham tu sis. saya pun few months lepas kehilangan anak saya dulu, biras saya pernah buat statement, "seronok lah berdua lagi, boleh ke mana2 naik motor je," sambil gendong anak dia yang sangat dekat birthday dengan anak saya. saya terasa sangat. nak je cakap, bagi lah anak tu ke kita, boleh lah korang berseronok. tapi saya diam, terus pusing nak ke tempat lain. then saya dengar suami saya balas, "dah bertiga pun boleh je naik motor," 😅 selalunya suami saya memang pakar baca body language, riak muka saya. bila dia nampak isteri dia ni terasa ke tak selesa ke, especially dengan family belah dia, dia akan cepat2 take over.

Pengajaran utk kita semua di sini. Elakkan lah tanya soalan kt sesiapa pun dah ada anak ke belum, anak umur berapa bla bla. Kawan lama ke kawan baru jumpa ke. Tanya lah pasal benda lain, bab kerja ke si anon kelas sebelah ke, cikgu math form 4 dah pencen ke belum ke. Ni yg saya amalkan sbb walaupun kita ada anak, tipu lah kalau kita taktahu mcm mana perasaan org yg masih belum dikurniakan rezeki anak. Saya time pregnant nk post apa2 pun saya hide dari semua kawan2 yg belum ada anak. Kebanyakkannya tahu bila terserempak tgk perut saya dah memboyot or bila saya dah bersalin.

Maybe dia pun tsilap ckp tu.. bab ank ni kdg mmg susah nk balas blik lpas tertanya soalan ada ank blm.. sy sndiri gagap bila tertanya org yg blm ada ank.. huhu.. ase bsalah btul.. pastu bila org jawab trus kejung muka2 😅 sbb xtau nak jawab cmne blik.. Pe2 pun moga awk ada rezeki thun ni ye.. xmo stress2 k.. inshaa Allah nnti ada ye🥰 maafkan la kawan awk tu maybe dia x sengaja

Sya faham perasaan sis. Sy pun ni baru ja 6 bulan khwin ramai dah yang tanya belum ada anak ka.. sy dah 2 kali chemical pregnancy . Kadang2 down juga org tanya bila nak ada anak. MIL pun tanya2 dah ada isi ka. Kadang2 jelous dengan org yang cepat lekat. Nasib juga la dapat husband yang supportive.

sabar la hati 🤗🤗🤗 mana kita tahu anak 2 dia tu dia senang dapat senang diurus senang semua.. sis susah dptkn anak dia susah uruskan anak.. mungkin dia pun terluah apa yg ditanggung, catu itu ini nk hidup berempat + ibu ayah dua2 belah

mgkin kwn sis cbe counter balik ape yg dia ckp mula2 tu.. mgkin dia serba salah tnye soalan mcm tu.. tp bila dia counter balik mgkin xssuai plak..

Bagi saya, isu ni sensitive. Diam lagi bagus. Saya sendiri pun faham walaupun dah ada anak. Tapi tulah, kadang orang suka main cakap je tanpa fikir perasaan orang lain.

7mo ago

betul tu. kalau nampak tak ada bawa anak tu, diam je tak perlu duk tanya bab tu. banyak lagi benda lain nak dibasa-basikan.

diam je..