Luka episiotomi masih sakit lepas habis pantang

Dah habis pantang tp luka kat bawah still sakit. Nak jalan and gerak pon susah. Setiap kali checkup minta nurse checkkan, nurse cakap cantik je and luka dah nak sembuh. Tp sy tengok macam bengkak sikit and bila sy sentuh rasa sakit. Normal ke? Risau sbb dah lama sgt ni and stress jugak nak urus anak tp pergerakan slow je.

5 Balas

Sy pun mcm tu. Tp sy belum habis pantang lagi. Sy jumpa doc private. Dia ckp jahitan mcm terbuka sikit tp tak boleh jahit sbb bernanah. So doc bg antibiotik dan kena buat sitz bath (rendam garam kasar dalam air suam selama 10 minit). Lepas seminggu dtg utk check semula. Tp sy check up di KK. Doc KK ckp jahitan okay takde renggang. Doc jolok miss V jgk utk check.

Saya masa first time, banyak juga jahitan. Tapi before pantang habis, dah sembuh. Dan bengkak tu pun reda before pantang habis. Cuba minta doktor checkkan pula instead of nurse. Nanti keep sapu dengan ubat kuning tu ya puan. Letak je banyak-banyak dikawasan jahitan

Sepatutnya dah xsakit..tapi nurse kata dah nk sembuh? Ayat dia pun mcm 50/50, nanti pergi kk, minta doc tgkkn, skrg ni control mkn dlu..sy dlu pun hampir sebulan baru sembuh.. itupun sbb jahit terbukak sikit..

Sy pon nak habis pantang tp masih rasa sakit sikitt..kalau kat KK susah nk request junpe doc, try gi klinik private..kalau setakat check jahitan xde pape ubat, xmahal..

mntk Dr pulak cekkan.