Bagaimana Cara elakkan anak makan jajan/makanan ringan

Dah cuba macam2 cara daripada ubah menu harian ke menambah lauk sedia ada untuk anak selera makan, duduk dekat rumah pengasuh nak makan jajan je, atas alasan anak xnak makan nasi..ada tips tak nak elak semua tu?? #ibubekerja #masihbelajar #pleasehelp #1stimemom #advicepls

2 Balas

Dari anak sy kecil sy x biasakan dia mkn junk food mcm keropok, carbonated drink,coklat etc. bila dia makin besar (now preschool) dia x pandai minta sume benda tu sbb x dibiasakan, kdg kala mkn klu mak bagi tp x adalah dia ketagih. pegi mall pn dia x heran nmpak jajan tu sume. tips: bg mkanan sihat like kismis, kurma, yogurt berperisa, aneka buah-buahan like pisang, epal, anggur, papaya, wholemeal bread wth jem, kekacang, susu kotak full cream perisa strawberry etc. Anak sy smpai skg minat yg ni je. bila kita jaga pemakanan anak sedari kecil ia byk mbantu dlm proses belajar. anak sy umur 5 thn dah lancar mbaca bm & bi.

ni jenis pengasuh malas dan tdk bertanggungjawab. jenis nak senang jer tp duit nak. better cari pengasuh lain yg lebih responsible la mommy.