Contraction at 37w
Contraction saya kerap datang dari 21hb haritu, tak kira siang dn malam. Ada part yg sy tak sempat rekod sebab sakit sgt n tgh tidur. Saya ni Selagi takde turun tanda, saya takkan gi hosp sbab Malas nk dgar perli dari nurse n doc. Adakah ni normal? Kdg dia sakit sampai ke kaki dan pinggang belakang dn juga peha😭 skrg ni nak jalan pun vagina sakit😵💫 #firstmom
![Contraction at 37w](https://static.cdntap.com/parenttown-prod/thumb_17124696648671.jpg?quality=90&height=500&width=450&crop_gravity=center)
![undefined profile icon](https://static.cdntap.com/parenttown-prod/profile_15637872962857.jpg)
Salam, Saya memahami bahawa anda mengalami kontraksi yang kerap sejak 21hb yang lalu, tanpa mengira waktu siang atau malam. Anda ada bahagian yang tidak sempat direkodkan kerana kesakitan yang teruk dan ketika tidur. Anda juga mengatakan bahawa anda tidak akan pergi ke hospital selagi tiada tanda-tanda yang jelas, kerana anda malas mendengar ejekan dari jururawat dan doktor. Adakah ini normal? Kadang-kadang sakitnya sampai ke kaki, pinggang belakang dan peha. Sekarang, anda juga merasakan sakit pada vagina ketika berjalan. Sebagai ibu yang telah melalui pengalaman ini, saya ingin memberi sedikit penjelasan tentang kontraksi pada tahap ini. Kontraksi adalah tanda bahawa tubuh anda sedang bersiap untuk proses bersalin. Walaupun kadang-kadang kontraksi boleh menjadi sakit dan membawa ketidakselesaan, ia adalah proses semula jadi yang berlaku pada kehamilan tahap akhir. Adalah normal untuk mengalami kontraksi pada tahap ini, terutama menjelang kelahiran bayi. Kontraksi sering kali dirasakan sebagai sakit yang berdenyut dan boleh menyebar ke bahagian pinggang, paha, dan kaki. Rasa sakit pada vagina ketika berjalan juga adalah biasa terjadi pada tahap ini. Walau bagaimanapun, penting untuk membuat keputusan yang bijak dalam hal ini. Jika anda merasa bahawa kontraksi anda semakin kerap, lebih intens, atau datang dengan lebih konsisten, adalah disyorkan untuk mendapatkan nasihat dari pakar kesihatan, seperti bidan atau doktor anda. Mereka dapat menilai keadaan anda dengan lebih tepat dan memberi anda panduan serta sokongan yang diperlukan. Jangan risau tentang ejekan atau perli dari jururawat atau doktor. Tugas mereka adalah untuk menjaga keselamatan dan kebajikan anda serta bayi anda. Mereka adalah profesional yang berpengalaman dan sedia membantu anda dalam proses kelahiran. Jadi, jangan ragu untuk mencari nasihat mereka jika anda merasa perlu. Saya harap anda dapat menemukan keselesaan dan mendapatkan sokongan yang anda perlukan. Semoga proses kelahiran anda berjalan lancar dan bayi anda selamat dan sihat. Terima kasih. #firstmom https://invl.io/cll7hzz
Baca lagiKalau saya jadi puan, kali pertama hamil, saya pergi ke PAC untuk pemeriksaan sebab kita tak tau apa terjadi dengan kandungan. Tak kisah lah apa jua layanan yg kita terima di PAC nanti. Asalkan diri dan kandungan selamat.