Ada yang tahu tak..

Cara nak banyak kan susu badan... #pleasehelp #seriusnanya #ingintahu #pleasehelp

Ada yang tahu tak..
4 Balas

usia baby bape bulan? 1)kerapkan menyusu anak, lagi kerap bagi susu lagi banyak susu akan terhasil. 2) pastikan baby latch dengan betul. 3) ibu makan makanan yang berkhasiat & seimbang. 4) minum air masak secukupnya 2-3 L. 5) If ibu bekerja pastikan jaga jadual pump 3 jam sekali. 6) Sokongan tak kisah dari suami atau ahli keluarga terdekat. elakkan unnecessary stress, jadi susu pun tak segan la nak keluar. Pada saya apa² makanan adalah subjektif, kita happy makan sedap pun boleh jadi faktor banyakkan susu. Yang penting happy. makan makanan manis pun berpada² dan bersederhana sebab yang manis² boleh create mucus anak. 😊

2y ago

setengah jam sekali mungkin breast tengah proses reproduce susu dan puan akan cepat rasa lagi penat. puan konsisten pump setiap 2 atau 3 jam sekali termasuk waktu malam . Boleh simpan dalam bekas kecik so nanti rasa lagi semangat sebab nampak banyak. 😊 Sebelum tu, puan check saiz corong sesuai tak dengan saiz nipple sebab if terlalu kecil nipple akan rasa sakit dan if terlalu besar breast tak kosong betul. Masa kat NICU nurse beri susu macam mana puan? Melalui botol ke cup atau syringe? Puan tenangkan diri ye, jangan stress², rehat secukupnya. Nipple yang luka tu boleh cari cream bepathen untuk bantu pulihkan luka dengan cepat. 😊

ooooh. saya x konsisten.. bila rasa susu menitis br saya pam.. br tau kene konsisten... first time pengalaman sy pam susu bdn... huhuhu... anak sebelum nie direct breast. feeding... kat. NICU bg botol na.. sebab bila. first time attach baby dgn botol.. da pandai isap 🙈🙊 tak pe lah.. x salah kan misi... janji baby sehat.. tak sempat simpan... pas. pam bg baby terus.. sebab baby skrng dah pandai.. kuarkan susu formula dr mulut dia.. abes basah leher ngan bj kadang muntah susu masam... tak faham saya... terima kasih ...bnyk info yg saya dpt dr puan... syukur alhamdulillah.. moga barokah perkongsian puan...

2y ago

alhamdulillah.. trm ksh 😊😊😊

boleh jugak amalkan minum milo atau Horlicks... tapi kalu ada darah tinggi jgn minum milo sbb panas

2y ago

ada drh tinggi... tp. orng ckp kopi pun boleh tambah susu bdn ke? huhu try jgk.. anak mate boolat memalam huhuu.. terus sy benti.. horlick belum try lagi.. nanti cuba.. trm ksh puan

Boleh cuba Nestum kurma & prunes

2y ago

terima kasih puan.. nanti sy cuba... 😊