Beli barang baby

Boleh tahu apa yg biasa org beli ye? First baby, xtau pape 😅

6 Balas

1. Set pakaian siang & malam bayi. 2. Sarung tgn, kaki & topi. 3. Bedung. 4. Minyak telon. 5. Baby oil & bedak bayi. 6. Nappy cream (utk ruam lampin & jenama Bepanthen boleh pakai pd nipple juga jika crack tp kena basuh bersih nipple sblm bg bayi) 5. Sikat rambut. 6. Pampers. 7. Ketip kuku. 8. Penyedut hidung. 9. Cotton bud. 10. Maternity pad. 11. Breast pad disposable & washable. 12. Breast pump. 13. Milk storage bag. 14. Botol susu 60 ml. 15. Sabun basuh baju bayi & sabun cuci botol bayi. 16. Maternity bra. 17. Nursing cloth. 18. Baby changing mat waterproof. 19. Plastik sampah utk buang used diaper. 20. Thermos. 21. Tilam bayi. 22. Sapu tgn bayi. (lap mulut/muka) 23. Besen mandi bayi & sabun mandi bayi serta tuala. 24. Stokin ibu & selipar mesra stokin.

2y ago

set pakaian tu biasanya beli berapa ye? sbb ada bce newborn xperlu beli byk..

utk mummy yg banyak budget, memang semua ini bagus perlu ada. kalau mummy yg sempit budget, 1, 2, 3, 4, 7, 8, 9, 10, 15, 16, 20, 22, 23, 24 perlu. pampers utk yg mampu, kalau tak mampu, guna kain lampin blh juga. kalau mummy ialah full time Suri rumah, tak perlu breast pump, sebab sentiasa blh nyusukan anak serta merta.

utk pampers , brg mandian baby sy nasihatkan jgn beli pek besar..beli pek kecil utk pampers n travel size utk mandian..sebab kulit baby sensitif..ada jenama2 yg tak sesuai..kene try n error..kalau tak nanti senang ruam n merah2..sy 3 org anak semua lain2 jenama..tak sama.

alhamdullilah.. sya dh beli barang baby. tp masalah nye. perlu x sya cuci semua pakaian baby..

2y ago

Perlu. Kalau baju kita pun, baru beli mesti basuh kan, kalau tak rasa gatal2 bila pakai.. baby kulit lebih sensitif.. nanti simpan dalam box, tak kena habuk..

Google checklist barang baby. Jangan lupa untuk mommynye sekali 🥰

Google barangan berpantang, barangan baby baru lahir.