Mknn yg patut dielak ketika hamil

Boleh sy tahu, makanan apa yg patut dielak bila dah tahu hamil ? Dan apa yg patut kte makan ketika diawal kehamilan ni. Sorry, first experience hehe

2 Balas

hi mommy. pada sy,elakkan makan makanan yg kurang dan tak masak (mentah), teh herba, kafein, sushi dan ikan laut tinggi merkuri. nak makan apa pun takde masalah tapi perlu berpada pada. contoh nak makan nenas makan la sekadarnya sahaja. jangan la ditaram sebijik terus. ha gitu. sama juga kata orang nak anak bijak rajinkan makan kekacang kering termasuk la kismis tapi makannya berpada pada ye. banyak bebel pulak sy. haha. semoga dipermudah urusan mommy & baby ye ❤

Saya pun mcm tu sis, dalam apps ni pun sis boleh search bahagian nutrisi utk cek makanan tu boleh makan ke tidak. Kalau nk kepastian, sis boleh je makan sikit dulu try, kalau tak boleh, sis tak yah makan dah . Awl krhamilan, elkkn makanan yang bersifat tajam, panas, mentah.