AIR KETUMBAN BANYAK

Boleh saya tahu apa yang akan berlaku jika air ketumban banyak ? Tetibaa lastweek appoiment bilaa scan doktor bagi tahu air ketumban jadi banyak. 29.1 . Ada tak yang air ketumban banyak ? dan sebenarnya apa penyebabnya ? Terima kasih .. saya dah 33week

1 Balas

Salah satu punca kalau ibu ada kencing manis. Tapi banyak lagi punca lain. Risiko dia bila air ketuban banyak, baby bergerak dalam tu, tali pusat boleh terlilit kat leher dia. Baby boleh keluar awal jadi premature sebab saiz rahim makin besar & merangsang proses kelahiran. Kedudukan bayi boleh jadi songsang. Takda cara kurangkan air ketuban, tapi Dr akan pantau dengan kerap sampai bersalin sebab nak kena pastikan takda masalah pada baby dalam rahim tu. Tapi jangan risau sangat, Dr akan pantau terus, insyaAllah takda apa. Semoga dipermudahkan dan baby membesar dengan sihat. Aamiin.

1y ago

terima kasih atas penerangannnnn