Bolehkah cuci vagina dengan feminine wash. Pregnant 35 weeks.

Bila last makan iron?

7 Balas

boleh baca penerangan dr doctor izzat pakar sakit puan. Tips penjagaan Vulva Tips mencuci 1) kalau mencuci pakai sabun akan sebabkan kulit faraj jadi kering, kekadang gatal tu akan jadi lebih teruk. Boleh ganti guna pencuci bukan sabun. Aqueous cream boleh juga digunakan untuk ganti sabun. Boleh simpan cream ni dalam peti ais dan sapu pada kawasan yang mengalami iritasi. Sejuk ja rasa. JANGAN GUNA PENCUCI WANITA ( feminine hygiene wash ). 2) terlalu banyak mencuci pun tak elok. Kalau tak buang air takpayah cuci kerap kali. JANGAN GUNA ANTISEPTIK. JANGAN GUNA SPAN untuk gosok-gosok, ni boleh sebabkan iritasi. Nak keringkan vagina, amek tuala lembut lap-lap ringan, atau guna hairdryer ( blow ) dan anginkan dari jauh. 3) jangan pakai pad, panty liner untuk tempoh jangka masa panjang. Elakkan penggunaan tisu yang ada kaler atau bahan kimia di dalamnya Tips pakaian 1) pakai underwear longgar, kalau jenis cotton lagi elok. Panties yang warna putih/cerah lagi baik dari panties yang berwarna - pewarna fabric boleh sebabkan allergi 2) pakaian ketat, leggings, tight jeans, cycling short lebih baik dielakkan. Kat rumah, biasakan pakai loose-fitting clothes tanpa underwear. Tidur tanpa underwear 3) avoid pelembut fabrik masa basuh underwear Banyak cream pelembab ( moisturising cream and oitnments ) boleh melindungi skin vulva. Kalau takda gatal pun boleh je pakai krim pelembab - kena try and error tengok mana yang sesuai.

8mo ago

hi mana nak cri cream aqueous tu?

No. Tak digalakkan sebab vagina dah ada pH tertentu. Pakai feminine wash ni mengganggu pH vagina. Ada yg infection and vagina makin kering, ada yang jadi gatal lepas pakai. Basuh dengan air je sis. Last makan iron? Sampai beranak sis kena makan

8mo ago

Last few days pg KPJ doc ckp ada urinary infection. Dia bagi makan zinnat hbskan dlm msa 5 days. Iron + folic acid still makan ler. Nak ckp tk mnum air stiap 1 jam mnum air lpstu kencing, hygiene pun I jga juga. Sepanjang pregnant ni 2 kali dh kena urinary infection. First dlu dh okay. Ni dh dkt2 nak beranak dtg lgi hm. Kdg2 risau

sy tak pernah guna selepas tahu tak bagus utk miss v.. sy amalkan air rendaman asam keping, garam kasar, manjakani.. kalau ada daun sireh/daun inai lg bagus..

8mo ago

tak pedih sis.. sis letak sikit je garam kasar tu.. bagus juga untuk sesiapa yg ada keputihan.. boleh amalkan..

tumpang selit .saya ad guna feminine wash yg brand Sumber Ayu tu . ph 3.5 x silap.. jd kiranya x bole pakai ye, dlm komen ni byk kata elakkan🥲

8mo ago

boleh follow doctor izzat. dia mmg doctor pakar sakit puan. mmg dia mention xboleh pakai dear. jadi kena stop pakai.

feminine wash tak digalakkan pkai sbnrnya. and mkn iron smpai sebulan lps bsalin. nanti checkup postnatal kne check hb balik.

8mo ago

Masih makan sampai sekarang..

Feminine wash is a big NO 🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️

8mo ago

Baru nak pakai. Belum pakai lg😅

better elakkan

8mo ago

La yeke. Kena stop dh ke?