Pantang nasi semalam

Betul ke org ckp baru lepas pantang tak boleh makan nasi semalam atau yg reheat sbb boleh demam? #ingintahu #1stimemom

5 Balas

Sebenarnya takde masalah nak makan nasi semalam. Tapi orang tua tua dulu larang ada sebabnya; Nasi lama selalunya keras and berkerak, bila keras akan effect kat usus kita sebab usus kita baru nak elok semula, bila makan nasi baru, lembut sikit. Seeloknya untuk tempoh pantang, masak je nasi baru dulu. Lepas pantang tu sukahati nak makan macam mana. ☺️

sebab demam tu tk thu lah..tpi saya pabtang 44 hari tiap kali nk makan mesti masak nasi baru,tk prnh makan nasi panaskn balik .. saya jenis ikut kata orng tua2 sbb dorang lgi thu ap yg trbaik .. tpi zaman akrng lain pulak .yg penting ikut badan masing2 ye

knpa xble mkn nasi??nasi utk tambahkan tenaga sis..👍💪 mkn je apa2 yg penting mkn yg xda allergic.lebihkn syur dgn buah takt sembelit.😅

2y ago

Bkn tak boleh makan nasi. Maksud soalan tu, kena makan nasi yg baru masak shj. Tak boleh makan nasi yang dah disimpan semalaman atau dipanaskan semula.

jangan makan nasi basi sudahlah. bukan setakat demam boleh cirit nanti

Mitos