Nk tanya soalan

Betul ke kalau gemuk ni susah nk hamil? Saya punya berat dlm 57kg atau 58kg tinggi 152cm. Adakah betul? Saya sedih la yela bila org cakap mcmtu kt saya. Anyone can jawab tk 🥲#bantusharing #advicepls

34 Balas

Awak nak tahu x, saya lepas kawen tahun 12/2019 ..Saya x konfiden pun boleh pregnent, sebb org ckp kebanyakkan nye org gemok x boleh pregnent & susah pregnent .. Tapi saya iktihar ,doa² ingin kat zuriat .. Sudah nya bulan 7, saya nak try buat opk konon nya nak rekod sendiri la ujian kesuburan,beli kat shoppe .. Baru je sampai saya saje la test nak tgok apa fungsi nya sebab x pernah test kn benda tu, dan alhamdulillah tibe² double line .. saya pun ingt double line tu .. saya subur ...Tunjuk dekat husband , dye konfiden sangt ckp sya pregnent, esok dye belikn UPT , suruh try pagi lepas bangun tido, still double line, Dye ajak pergi klinik , doktor sah kan pregnent Dah 7 week ..Punye terkejut n happy saya masa tu ,Sekarang saya dah 33week , Due date 9/3..Berat saya 80kg tinggi 159cm .. Rezeki allah yg bagi , bukan org² yg berckp tu bagi .. yg penting percaya pada diri..Doa selalu.. Semoga awak diberikan zuriat yg cepat dan merasakan moment² terindah sepanjang 9 bulan .. Percaya pada diri .. jangan dengar apa org kata ..

mane ada gemok tu dik...ok je tu...cuma kalau nk hamil bnykkn mkn suplement..jgn mkn jajan..sbb tu makanan xsihat..bnyk minum air kosong..senaman...alaaa..selalu berjalan pun senaman..bt kerja rumah pun senaman..yg penting bnyk minum air kosong..supaya cepat lemak tu cair..tp kne bnyk pergerakan juga ya..jgn minum je bnyk..nnt kembung..hihi..bila dh cntik bmi in shaa allah..senang je sangkut..sy tggi 152cm..berat 53kg...kawin umo 32..terus preggy..org ckp bunting pelamin..maybe sbb tgh subur masa tu..tp ape2 pun usaha doa tawakal...semua kerja allah...jgn give up ok...now baby dh 3bln..sgt2 aktif..alhamdulillah...jgn menyerah ye dik..

🤣🤣🤣 puan 57kg 58kg 2 tak la gemok... makcik sy berat dia 80kg lebih elok je boleh beranak... ape org 2 Doctor ke suke² je buat diagnosis atas org.. lain org lain sbb kenape org 2 susuah nak hamil... ade org sbb hormon dia x teratur sbb 2 susah nak pregnant.. ade org sbb kegemukan susah nak pregnant.. ade org masalah pada suami sperma dia cacat , tak hidup atau tak menghasilkan sperma y banyak atau y sempurna untuk bersenyawa... kalau ade org suke² je buat diagnos at atas puan.. puan tanya dia balik dah berape lame belajar jadi dr suke² nak bagi diagnos at org.. dapat sijil dari mane??

please enjoy your life with husband, beli barang yang anda suka.. bersyukur dengan apa yang ada.. anugerah/pemberian tuhan xsemestinya seorang bayi.. akan tetapi hargai apa yang anda miliki (husband).. husband can be your baby sampai syurga.. please dont worry about what u dont have.. 🙏🙏 my friend 6 tahun teringin kan nk sangat anak, at the end after baby age 2 years, they divorce 🤷‍♀️ anak xterjaga, suami pun dah pergi dari hidup dia

sis, saya ni 156 cm, berat 75 kg masa pregnant tahun lepas. saya mengandung sis. saya obes taw. gemuk level ape dah ni 🤣😂😆 saya xrancang, tak sempat rancang pulak tu 😂😂😂😂 rezeki tu xsalah alamat sis. mungkin sis dapat zuriat masa kedepan. dan ada sebab kenapa tak diberikan zuriat sekarang. macam saya, ada sebab dapat zuriat awal. mungkin nak kukuhkan hubungan dengan suami, sebab kami dua mcm api HAHAHAHA 😂🤣😆

Ada sahaja ibu2 obese yang mengandung. Cumanya mengurangkan dalam 10% berat badan boleh meningkatkan kadar berjaya hamil. Selain berat badan, umur, tahap kesihatan & kualiti sperma suami pun menyumbang kepada kadar berjaya hamil. Yang paling penting ianya bergantung kepada rezeki masing-masing. Teruskan berusaha ya sis. Semoga ada rezeki sis tahun ni. 😊

semua kerja Allah sis. saya berat 74kg tinggi 151cm sekarang dah 31week dah. insyallah ada rezeki sis ❤️ saya dulu pun orang cakap boleh ke pregnant sebab sengugut teruk tapi alhamdulilah 7 bulan kawin baru lekat itu pun tanpa dirancang sebab dari awal kawin, dah redha if jadi apa apa. jangan dengar cakap orang k sis, be positif je 🥰

semua bergantung kpd rezeki.. tapi perlukan usaha bersama, cuba perbaiki cara pemakanan, cara bersama dgn suami, dan cara pemikiran yang positif. pedulikan apa orang nak cakap yg negatif2. Dah tiba masa yang sesuai, sis akan dapat zuriat.. yang penting suami isteri kena banyak cari info macam mana cara nak membantu untuk hamil. Keep it up!

sis, saya tggi 154cm, tpi berat 76kg. oke ja mngandung, skrg dh 34weeks. jgn dgr ckap org, org ni kuat mnghukum biarpun blum jdi hakim. diorang nak kita tu stress, klau stress susahla. jdi fkir positif, ntah darimna ja dia belajar gitu. skrg ni yg pnting kita berdoa kpda yg blum ada zuriat, d kurniakan zuriat pda tahun nii aminn2

Sepupu saya , saya semua jenis badan besar.. alhamdulillah.. sempat sekali je period. Pastu terus pregnant dah 😁 , officemate pernah je cakap badan besar susah dapat baby.. dan yang bercakap ni mmg bdan kecik.. tp dia ambil masa 2 tahun utk dpt anak.. maybe dia lupa sejarah dia.. kita abaikan jelah.. rezeki Allah yg tentukan ..