5 weeks baby

betul ke baby 5 weeks dah ada jantung? pernah gugur 5 minggu keluar seketul daging.. dah ada jantung? bkn ke baby ditiupkan roh 44 hari.. 5 minggu dalam 37 hari kan? just nak tahu.. betul ke dah ada jantung? pelik plk 😅 klu betul 5 minggu dah ada jantung.. maknanya sy dah ada anak syurga :') #ingintahu

1 Balas

Roh ditiupkan ke janin ialah pada 120 hari. 40 hari dihimpunkan didalam rahim. 40 hari sebagai segumpal darah. 40 hari sebagai segumpal daging. Kemudian roh ditiupkan. “Sesungguhnya setiap daripada kamu dihimpunkan penciptaannya di dalam rahim perut ibunya selama 40 hari, kemudian jadilah (nutfah) itu segumpal darah selama tempoh itu juga, kemudian jadilah (`alaqah) itu segumpal daging selama tempoh itu juga, kemudian diutuskan malaikat dan ditiupkan ke dalamnya roh”. Riwayat al-Bukhari (3208) dan Muslim (2643) Dari segi sains, fetal heartbeat memang dah boleh nampak pada 6weeks keatas. Tetapi masih tiada roh. Jasad ada, jantung berdegup, tapi roh hanya akan ditiupkan ke janin pada 120 hari iaitu anggaran 4 bulan.

2y ago

👍