Periksa kencing manis sewaktu hamil?

Berapakah kekerapan anda periksa kencing manis sewaktu hamil jika anda ada kencing manis sewaktu hamil?dan macam mana cara untuk atasinya?

3 Balas

kalo dh penah gdm pregnancy yg sblum ni, awal2 dh kena minum air gula, mcm saya dlu bru 2 bulan stgah, terus kena minum air gula sbb faktor umur, kalo results clear skali pon, kena minum lg kali ke 2, saya hri tu positive gdm, mmg kena masuk program bsp dn pemakanan mcm tu la

Bergantung kepada faktor risiko puan untuk mendapat kencing manis semasa hamil. Jika ada, ujian akan dilalukan seawal mungkin. Jika tiada & berumur 25tahun keatas, ujian dilakukan pada usia kandungan 24-28 minggu😊

Bergantung kod risiko. Klu risiko anda hnyalah umo. Skli shj. Tp klu prnh kncng mns ms mngndung sblm ni skurng2nya 2x