bayi yang berusia 3 bulan 19 hari

bayi yang berusia 3 bulan 19 hari dah bole makan bubur baby tu ke ? stgh org tua ckp kalau org dlu time bayi 2 bln lbh dah bole mkn bubur bayi btl ke?

49 Balas

Org dulu memang macam tu..kalau sya Bab makan ne sya sangat peka..sebab usus baby masih kecil..Tak kesah org cakap apa...tu baby Kita hak Kita .. anak Kita..klau boleh dengarlah apa Yang nurse cakap

Dokter pakar ckp plg awal pon dlm 5 bln baby boleh mkn tu pon klu ade kes cam kurang berat, boleh bagi bubur tp buat cam cair2 susu Klu baby normal ckup berat 6bln baru boleh bagi mkn bubur

6 ke 8 bulan baru kasi makan. Saya ada baca pasal ni dekat carta dinding di klinik saya. Kalau boleh jangan ikut cakap orang tua, kesian perut baby. And jangan bagi air masak. Bagi susu je.

xelok laa.. nnt jadi ape² kat baby, kite yg tanggung... zaman org tua dulu, keperluan ikot zaman tu... zaman skrg, kite dah diajar, dan dah bg faham, jgn buat dah ape org dulu² buat...

janganla sis. kalau ikut logik mcm kita sumbat tisu dalam mulut kita je. usus baby time tu masih kecil dan baby tak pandai nak guna lg. better 6 bulan sis.

klu ikut org lme2 diaorg bgi tepung kelawar tu jer...bancuh ngn air panas ...tin warna oren tu...tp skrg nie x thu lah ada lagi ke tepung kelawar tu...

6 bulan pertama memang hanya susu ibu sahaja. Kalau ada masalah dgn susu ibu, campur susu formula. Jgn bagi makan benda lain. Usus baby tu kecik lagi.

usus baby x kuat lagi.. so jgn sesekali bagi makanan lain selain susu ibu.. bahaya kalau sesuke hati nk bgi.. lebih dari 6bulan baru boleh bgi..

Jgn ikut ckp org dulu2..perut ank blom matang lg nk proses makanan yg die makan wlupun bubur. Tggu 6 buln baru boleh bg anak makn..

xblh sis.. susu shj, de tjdi usus baby bcor akbat bg mknn kt baby.. wlpn mknn tu cair n lembut.. akak sy bg ank dia mknn 6bln lbh..