bayi yang berusia 3 bulan 19 hari

bayi yang berusia 3 bulan 19 hari dah bole makan bubur baby tu ke ? stgh org tua ckp kalau org dlu time bayi 2 bln lbh dah bole mkn bubur bayi btl ke?

49 Balas

macam tak digalakkan saja. apa apa pun, bagus refer ke hospital ya, semasa check up bby. tanya nurse bagaimana, itu yang penting.

Baby umur 6 bulan ke atas baru boleh mkn. Bawah 6 bulan jangan bagi mkn dulu. Nanti takut ada masalah usus baby. Bagi susu je dulu.

Sy dlu ank 3bulan lebih bagi nestum buat cair.. smpai 6bln,pastu dah bagi smua mkn. Xde pulak sakit ke apa,yg ada nngis bila xmkn.

5y ago

Sama la... Takat susu xkenyang.. Nk tdo xlena..

Bayi menyusu saja shingga umur 6 bulan, air kosong pun xbole.. Lepas 6 bln br sikit2 cuba bg baby mkn.. Contoh puree..

Bhya.. Better jgn.. Nk myesal mak ayh, yg kesian tu hanya org yg sruh saja.. Kita sgsara org lain mampu huhu jela

Ya Allah.. knp lh cmni.. helo!. 2-3 bulan bha itu.. xkan lh xtw tdak bole lg dbgi makan.. hihhh.. geram plk me..

Dah banyak kes usus baby pecah sebab bagi makan terlalu awal , better 6 bulan keatas baru bagi baby makan .

Tak boleh.. Bahaya.. Tggu 5 6bln OK... Puan kena byknya bertanya pd yg brgalaman Dan membaca ya...

Tak payah ikut org tua kata sis..6 bulan ke atas baru boleh mkn. Usus & perut baby tak kuat lagi

Tak digalakkan sis, pape blh tnya misi dan doktor untuk kesihatan ank kita ☺️