Bayi mula makan

Bayi saya baru genap 5 bulan. Bulan lepas awal dia masuk 4 bulan saya cuba bagi susu formula tapi dia muntah2 sampai cengkung muka. Saya terus pergi klinik berdekatan iatu klinik swasta. Dr suruh saya mula bagi bayi makan apabila usia 5 bulan ke atas kerana katanya bayi lelaki memang selalu makan awal. Hal ini disebabkan kebimbangan saya tentang susu badan saya yang mula berkurang dan juga tentang bayi saya yang tolak susu formula. Macam2 susu dah cuba bagi tapi dia tolak. Kadang muntah kadang sembelit. Soalan saya, patut ke saya ikut arahan dr untuk beri bayi saya makan di usia 5 bulan ni? Awal timbang untuk 4 bulan haritu berat hampir ke garisan kuning..#ingintahu #SeriusTanya #bantusharing #Sharing_dong_Bund

3 Balas

Doctor tu paed ke? Case sis mcm saya tp saya paed la yg suruh anak makan start 5 bulan setengah sbb takut bfm saya tak cukup pada baby. Baby saya pulak dah terlalu berat & demand tinggi sgt sampai kena makan

3w ago

Doctor yg scan kehamilan tu O&G tp taktau la kalau dia ada background as paed juga. Saya sebelum bersalin check up swasta dgn O&G yg kita pilih, lepas bersalin dia suruh pilih paed pula nk yg mana sbb paed ni will focus on our kid’s growth dari anak saya lahir so she knows my kid well gitu. Mcm baby girl saya 5m dah nak 8kg. Paed risau anak tak cukup makan kalau just depends on susu badan kita tu yg dia suruh intro solid. Mmg dah nampak sgt dah dia nk makan. Tp buah 6m baru boleh bagi. So far anak saya mmg ngap je apa yg kita bg tak pernah tolak sebab tu dia debab kot

sila jumpa dktr kk masa appt cucuk 5 bulan nanti.