TIPS UNTUK ELAK GDM

Hi bakal-bakal ibu, Ada tak sebarang tips untuk bagi GDM kita tak sangkut. Sy 2 kali pregnant, 2 kali GDM sangkut. Sekarang merupakan kandungan yang ke - 3, baru 7 minggu. Nanti dah buka buku pink, confirm akan ambil GDM. Jadi sy memerlukan sebarang tips untuk elak daripada sangkut.

2 Balas

Tak boleh nak elak jika kita tak pantau gula dlm darah dgn jaga pemakanan sepanjang hidup, kerap bersenam dan pemeriksaan HbA1c (gula dlm darah) secara berkala. Once ada GDM, kena jaga pemakanan sepanjang hidup sbb kita dah ada tapak diabetes dlm tubuh. Jika tak jaga pemakanan, bila2 masa boleh dapat diabetes, apa lagi masa hamil dgn hormon berubah lagi.

Saya setuju dengan mommy @Nuur I M H yang komen ke awak. Doktor saya pun cakap macam tu. First pregnancy saya ada GDM. Doktor dah nasihatkan kalau nak rancang next pregnancy kena jaga makan dari awal. Pantau bacaan gula dalam darah. Bila result okay, boleh proceed.