Makanan dan minuman manis

Bahaya ke makan makanan manis setiap hari spt coklat, kek dan air manis spt teh o ais, milo, sunquick untuk kandungan saya? #27weeks

11 Balas

saya pon macam sis . tapi alhamdulillah kandungan saya sekarang dah 35weeks 6 day . Tapi kalau boleh Jangan selalu sangat minum manis² . minum boleh tapi lebihkan minum air putih . lepastu makanlah buah buahan dan sayuran . insyaallah semua okay . saya kalau dah minum manis atau makan yang manis . saya akan lebihkan minum air putih .

kurangkan makanan manis sis..jgn ikut selera sendiri sebab gula berlebihan akan mengundang byk risiko kesihatan spt gestational diabetes melitus & bahaya kpd tumbesaran bayi dlm kandungan. kalau buat checkup kat klinik pun dr & nurse akan tekanan amalan pemakanan sihat.

kalau tak pregnant pun tetap bahaya pada diri sendiri puan. Jangan ikut kan tekak. Nanti dah sakit susah nak ubat. Makan manis tiada masalah, asal kan berpada. Cukup la sekadar melepaskan rasa. Bukan taram semua. 😊

kurangkan pengambilan makanan/minuman manis sis, takut sangkut gdm pulak. ape kata tukar cara snacking tu kpd buah/sayur, bykkan minum air masak. makan sikit tp secara kerap klo sentiasa rasa lapar. lama2 akan biasa dah

macam saya dari awal kandungan smpai 5bulan elok je banyak minum air mineral n makan buah ,, skrg ni kandungan dh nk masuk 6bulan kerap pulak nk makan makanan n minuman yg manis ..

nk mkn boleh...tp jgn la byk, sikit sudah...sbb bila mngndung ni, yg xde kncing manis pun boleh ada...yg xde drah tggi pun boleh ada...bnda2 tu tggi gula, bhaya blik klu kna gdm...

kalau boleh kurangkan sis . banyakkan minum air biasa .. 😉 sekali sekala takpe sis . jgn terlampau kerap sangat 😁 teh o tu kdg menggangu hb tau sis . ☺️

Lebihan gula dalam diet ada risiko untuk sangkut gdm & anak besar dalam kandungan. Kalau baby besar sangat nanti risau tak lepas bersalin normal.

mcm sy hari2 kena minum manis, hadkan secawan saja sehari. kek dan coklat pun makan jer, tp kuantiti sedikit sekali mkn.

sis xde gdm ke? tp klu xde pun elok kurangkan manis2 tu.. makan 1 menu 1 hari..hehe.