baby ditidurkn di buai dri lahir hingga 2 bulan

baby sya suka tidur kat buai sjak lahir shingga skrg dh msuk 2 bulan . td pgi sya checkup kat klinik ( cucuk 2 bulan ) nurse kata x bgus tidur kat buai sbb dye kata baby mudah meragam . tpi msalahnya sya prhati baby sya lbih suka buai drpda tidur kat atas tilam . slah kh tindakan sya? apa yg sya prlu bt? #ingintahu #firstmom

6 Balas

anak saya start umur 4 bulan baru tidur buai. sebab baru balik kampung. selama ni duduk dgn saya je kt rumah, nak tidur asyik mengempeng tak kira pagi ke petang ke malam. skrg nampak dia ok je tido buai waktu siang, saya pun nk beli satu. malam still dia nak tetek utk tido, try letak dlm buai nangis² macam apa. buai ni cuma alat untuk bantu baby tidur dan mudahkan urusan harian ibu. macam saya, kurang sikit lenguh pinggang and siang dah boleh tinggal baby lena dalam buai utk saya makan, solat, masak, mandi.

kalau baby selesa okay je. cuma mungkin nurse tu concern dgn awak dn baby. if awak travel ke mana2 nanti awak xbawak buai then baby awak meragam. awak yg susah. mungkin awak boleh ajar siang tido buai dn mlm baby tido dgn awak. mcm sy baby tido buai dr baby sampai sekarang umo dia setahun 10bulan. tapi baby hanya tido buai pada waktu siang sahaja. malam baby tido dgn sy atas katil. sepanjang travel baby okay boleh tido tanpa buai. dlm keta pon if xde buai baby okay utk tido atas sy.

1y ago

bagi sy mcm tu okay je awak. xde mslh apa pon. buat apa yg awak rasa selesa okay. xperlu stress yea☺️ anak sy, anak2 kakak, anak2 adik sy semua tido buai masa siang. sampai dorang dh besar lebih dr 2tahun baru xtido buai dh awak.

takde kaitan pon bby mudah meragam. lain bby lain prangai. ank sy 5 bulan bru pisah buai. siang je kalau dia xboleh tidur,bru msuk buai trus lena..kadang2 je. tak pernah meragam melainkan growth spurt /tumbuh gigi.skrg dah 6 bulan lebih bawak g mana2 boleh je tido katil .lepas mnyusu trus letak tilam,lena smpai pagi.. lama2 akan pandai sendiri . dia akn ada corak tidur sendiri nk mcm mana. selagi bby ok, buat jee mana yg trbaik . takyah dengar ckp org..

maybe dia ckp mcm tuh sbb kalau bawa bercuti ke apa, kena usung sekali buai kot. tuh maksud dia. kalau anak sis suka mcm tuh takpa la. nanti lelama dia tamau da duk kt buai.

kalau dh ajar buai biasanya kalu takde buai baby tak boleh tdo, melainkan ibu ajar malam atas katil siang buai...itu pun kena take time

ok je