Baby 1y7m tak nk makan

Baby sya ni kurang makan nasi dgan lauk tapi kalau nasi putih je bagi brpa bnyk pun dia blh habis kn .. normal ke ada tak anak siapa2 mcm ni #SeriusTanya #bantusharing

1 Balas

awak biasa serve lauk campur sekali ke macam mana? kalau ye, cuba ubah plating spt gambar dibawah. anak saya dia kurang makan @ reject kalau nasi tu bercampur dengan lauk. tapi kalau asingkan, dia boleh habiskan. dia lebih prefer nak pegang satu satu. boleh cuba. dia bukan taknak makan, cuma untuk umur dia yang makin membesar, berkemungkinan dia berada di fasa individuating phase (citarasa sendiri), atau moody eater (makan ikut mood). dua dua perkara ni adalah normal. boleh refer posting ni: https://www.facebook.com/share/p/NRi6L7LJPDFdUs1e/?mibextid=xfxF2i

3w ago

aaa awak, kita happy 🥹 saya share apa yang saya tahu dan saya faham, sebab saya pun masih struggle. kita as parents pun ada learning process, for sure apa apa yang kita buat mesti nak yang terbaik. sama sama awak. 🫶🏻