Baby nipple confuse?

Baby sy dah nak masuk 1bulan dan baby bf+fm, bagi fm sbb baby g6pd plus dia mmg tak kenyang kalau setakat susu bdan. Tapi bila bf kadang2 baby akan marah dan menangis, dia stop marah after sy bagi fm padahal susu badan ada jak pun. Ada kah baby nipple confuse? Skrg dia da boleh habis kan 3oz dan setiap 2 jam memang menyusu.

7 Balas

anak saya masih dalam pantang haritu nipple confuse sekejap apa saya buat stop penggunaan botol. selalu df anak letak dakat dada bagi anak kenal bau mommy dan bagi anak bf walaupun dia tak nak dan mommy kena tahan walaupun anak menangis menjerit jerit. sebelum bf mommy basuh tangan bersih bersih urut perlahan dekat lidah lelangit tepi pipi dan gusi baby anak saya menjadi dengan cara ni. mommy boleh search dekat youtube atau mana mana urutan nipple confuse

Sama dgn anak sy sis, campo jugak fm +bf, Sy cadangkan sis boleh refer doctor kot anak ada tongue-tie yg susahkan penyusuan dia.Tapi pada saya sebab anak prefer botol, mcm kdg2 die direct feed jugak, saya keep on offering. Kalau die mmg xnak xpe, sy bagi botol. Botol tu sy usaha bagi susu pump lebih dr fm. Tapi setiap kali ada masa mmg sy keep offer breast especially waktu pagi, sbb breast tgh penuh masa tu.

3mo ago

mcm anak prefer botol, instead of bg fm ganti aje dgn ebm, jd epmom yg kuat.

rasanya ye dah nipple confused.. tp kalau bg botol susu tu teat yg lubang kecik yg jenis kena hisap baru keluar pastu nyusu botol baby duduk or tinggikan kepala semua utk paced feeding, tp baby lg prefer botol xtahu la kalau ada masalah lain

Betul tu lagipun biasanya puting botol susu jenis yang senang keluar susu berbanding dengan nipple ibu. Baby marah sbb kena effort lebih bila direct bf , tak macam puting botol

rasanya mcm tu ..sbb bila df bby kena kerja keras sket....br susu keluar...lain dgn hisap botol....hisap sket je susu dah keluar.agaknya sbb tu dia mngamuk bila time df

alololo baby dh sdp puting botol tu.. sedut sikit je dh keluar hehee jd marah sbb kna usaha baby ckp org nk minum ibu alaa ape ni sedut lambat keluar ni hahha comel

kenapa dengan baby g6pd?