Ringworm baby

Baby sy ad eczema. Ringworm penuh 1 muka. Xpernah elok. Nk sapu ape ye

Ringworm baby
8 Balas

Dah pernah refer doktor? Saya tak berani nak suggest any cream untuk baby sebab anak saya pun refer doktor. As per my paed, ringworm ni sebab environment baby kotor. Saya hantar anak rumah pengasuh. So tahu lah kotor tu datang dari mana. Plus doktor kata ringworm ni berjangkit bila basah. And yes saya ada perasan anak asuhan lain ada yang jenis berkudis. So paed bagi ubat cream. Sapu 2x sehari. Sambil tu asingkan penggunaan towel. Time ni anak saya guna 2 towel. Satu towel untuk lap kaki (ada ringworm) lepas mandi, satu lagi towel untuk lap bahagian yang takde ringworm. Bersihkan persekitaran baby. Lepas tu dah okay. Sebelum ni lama jugak ringworm anak nak hilang. Sampai berkudis dah. First pergi KK, tak membantu. Nurse kata ruam biasa. 2nd pergi private clinic biasa, doktor pun kata ruam biasa. Bagi calamine lotion tak okay jugak. Anak saya alah dengan calamine. Lastly, pergi klinik pakar kanak-kanak. Sekarang dah jadi paed anak saya. Paed yang kata ni ringworm and bagi cream. Tak sampai seminggu dah okay. Saya ikut sebiji as per paed advice. So lesson learned untuk saya, apa2 masalah kesihatan anak saya tak refer KK atau klinik biasa dah. Saya pergi klinik pakar kanak-kanak terus.

2mo ago

Paed= paediatrician=doktor kanak-kanak

Ni fungal. Baby saya ada ni sis. Tapi dekat perut, area yg kita tape pampers dia tu. Cuma tak bnyk, dekat area pipi kiri kanan ada 1. Mula tu kat area pampers naik dalam 1 ke 2 bintik merah. Saya biar je sbb ingatkan kena gigitan nyamuk & akan hilang sendiri tapi dia mcm merebak ke tempat lain.. so saya pergi klinik.. dr ckp mmg fungal. So far kat area lain takde. Dr bagi krim sapu (saya sapu 3kali sehari). Alhamdulillah dah tak merah tapi dia tak hilang, dia bertukar jadi colour putih seakan-2 panau pulakk. Skrg ni krim tu dah habis sbb saya sapu tiap hari. Kat area muka tu pulakk saya baru try sapu face cream mama choice’s. Nmpak mcm dah ok sikit tapi belum hilang sepenuhnya. Saya skrg monitor dulu, kalau masih ada & tak hilang jgakk baru saya akan jumpa dr semula. Tapi kalau baby sis dah naik sampai satu muka better bawak pergi jumpa doktor, sbb benda alah ni boleh cepat merebak. Kesian takut baby tak selesa ke gatal ke apa kan.

aduh sis anak sy jugak eczema tpi after refer pakar Alhamdulillah pulih n eczema nk hilang selamanya dh.. for ringworm i think better jumpa pakar. if u rse swasta u xmmpu. force kk utk rujuk ke klinik pakar kulit. i do like dat. i ckp ruam dh trlalu lama. i xnk any cream dh, i nk kk refer anak ke klnik pakar di hospital gov trus. Alhamdulillah doc kk do dat

mcm anak sy , naik kat area yg tertutup dgn pampers .. beli 3 4 jenis cream kat farmasi xjalan jgk ,, pegi kk doc cakap ruam lampin ,, d bagi cream x hilang jgk ,, last2 pegi klinik pakar kulit ,, doc ckap ringworm ,, dia bagi 2 jenis cream dan mandian,, x sampai sminggu hilang terus .. alhamdulillah ,, cuba bawal pegi pakar mommy ,, kesian baby mesti gatal2 ..

anak saya ada keluar mcm ni. sis. sembuh stu keluar lagi lain. dah bwak pagi kilinik tpi mcm. tak hilang jga . setiap malam tak bleh tdr garax2 menggaruk sja. kasin baby saya sis

2mo ago

Allahu kesiannya baby. Harap cpt elok

saya baru tau ni ringworm. anak saya ade tanda mcm ni di pipi mggu lepas. saya sapu cream tak hilang2. last saya ikhtiar sapu susu ibu kat pipi baby. Alhamdulillah hilang.

2mo ago

Yee. Susah sgt nak hilang. Bby sy letak susu ibu lagi naik merah n gatal

Sis boleh try ubat antifungal ni.. sejuk di kulit, sesuai utk bayi. Saya dah 4 tahun guna ubat ni, sbb anak saya ada eczema masa baby..dan saya ada masalah kulit juga.

2mo ago

Beli dkt mne ye ?

better g pakar..kesian bb bnyk tu naik.. ringworm ni cpt merebak..menda ni gatal n x selesa