Ragam opah2

Baby sy 3bulan. Mak sy dh 2kali cuba bagi baby sy rasa makanan tpi sy x bagi. Katanya bukan bagi makan she knows thats dangerous, so nk bagi rasa di lidah shj. Apakah ada effects buruk pd bayi? Atau apa pendapat anda?#firstbaby #bantusharing #worryingmom

1 Balas

kena terangkan dkt mak umur 6 bulan baru boleh makan itupun kena cuba bubur nasi kosong halus dulu takde garam takde perisa apa2. cakap dgn mak nurse doktor semua ckp mcm tu, zmn sekarang memang mcm tu mungkin zaman dia xde siapa yg bagitahu. kalau ada cubaan jugak nak suapkan yg bukan2, saya cakap dkt anak saya "baby nak teman mami kan?jom" lepas tu bawak je anak pergi tempat lain pergi bilik ke pergi laman rumah ke. anak kita, kita yang jaga. kadang org tua rasa apa yg bayi makan mcm xde rasa, x sedap dah tu overexcited nak jaga baby. sebenarnya memang deria rasa bayi tak sama dgn kita org dewasa. nanti bila baby dah boleh makan, bagi la mak awak suapkan makanan yg hanya kita sahaja yg benarkan. sistem pencernaan dia belum betul2 matang selagi belum sampai setahun.

2y ago

sama2 sis. hrp semuanya baik2 je