bayi 11 bulan tidur lewat

Baby saya selalu tidur lambat. Macam mana nak betulkan balik timing tidur dia? Kalau tidur lambat, bangun lewat lepas tu dia akan emo. Ada idea tak macam mana?

1 Balas

Banyakkan aktiviti dengan baby pada waktu siang. Mandikan dengan air suam pada waktu petang. Jgn buat atau kurangkan aktiviti fizikal atau bermain dengan bayi pada waktu malam. Set timing contoh pukul 9, masuk bilik dan tutup lampu supaya bayi tahu tu waktu untuk tidur. Kalau bayi bangun menyusu malam, elakkan ajak bayi bercakap atau mengagah bayi.