Susu fm bayi 3 bulan

Baby saya dah umur sekian and saya bg susu fm skrg 2/2.5oz, susu bdn bgi jgk tp bila tak cukup baru saya topup susu fm, saya nak tya bila boleh bagi 3oz ya? Penah masa dia 2 bulan nak ke 3 bulan dia mcm tk kenyang kami penah bg 3oz tp lama2 dia batuk berkahak, g klinik kena neb and Dr mentioned susu terlebih pastu dia pon ckp anak dia 1 tahun pon maseh minum 2iz🥲 tp saya terfikir 1thn tu dh boleh mkn benda laen mmg la susu kurang, saya dah la baby laki lgi kuat susu org tua2 ckp, Dr buat kira2 berapa ml dia boleh ambek per day and dia pon smggu cmtu ja dh elok batuk semua tu, cuma skrg ni dh nk masok 4 bulan hujung bulan ni, mcm kesian plak bila bg 2.5oz sbb lps habes susu mesti kena sumbat puting sbb kalo tidak dia akan nanges? Ibu2 semua boleh share pendapat? #firstmom #firstbaby

5 Balas

Saya mixed feeding n baby umo 3 bulan jugak, saya bg selang seli susu badan n fm setiap feeding. Huhu anak saya girl, boleh minum sampai 6oz setiap feeding. Mmg demand baby saya 6oz ye kalau kurang mmg nangis, setakat ni mmg jrg sgt jeluak atau over feeding. Kesian sis if demand baby lebih pd tu, sis kasi sikit je. kalau anak sis berkahak tu bukan sbb terlebih susu, tp susu fm tu yg maybe tak sesuai sis. Pape pun sis mak dia sis lebih kenal anak sis nak kena minum berapa, jd ikut lah demand baby, kalau anak saya, meraung2 tak cukup mmg sampai hati tgk .

1y ago

paham sis, sis mmg guna susu fm tu dr newborn ke

3bulan feed on demand. bby sye 4bulan dulu dh 5 ke 6oz sekali minum. cube kalau awk tgh haus + lapar org bg minum 1cawan je. boleh x? bby nanges lps susu sbb die x cukup susu lh tu. kne tmbh lgi. mcm mna berat ank nk naik cantik kalau awk bgi die 2oz je? bgi die susu ikut demand die. boleh je bgi terus 4oz. tgok die boleh habis kn or x. kalau boleh habis and x nangis lps tu mkna nya demand bby awk 4oz. kalau die nangis bancuh lgi 1 or 2oz.

1y ago

Setakat ni alhamdulillah berat dia naik cantek😊penah jugak bagi lebih dri biasa, lepastu mmg asyik jeluak ja and sedu, kesian tgk dia, nanges lepas menyusu pon bukanlah meraung cuma dia tercari2 puting tu utk buat dia leka nak tido, lepastu dia lepas sndiri

Sy mixed feed bby, 3oz sy beri waktu bby dh cecah 4 bulan mcmtu. dgn pengasuh 3oz setiap 2-3 jam..sy mmg pesan pengasuh siap2 utk jaga feeding time supaya bby tak terlalu lapar. bila mlm sy df or bg ebm dlm 3oz juga setiap 2-3 jam. usually lps hbis minum sy bg puting sbb xnk overfeed..nnti bby sng batuk dan muntah.

1y ago

Haah sama lah, mmg lps bg susu fm akn bg puting tp tk lama pon dia hisap puting pastu dia lepas sndiri, taknak overfeed ja sbb naluri baby ni mmg dia akn minum ja, wktu dlm pantang slly bg 3-4oz padahal perut dia kecik lg, dh habes pantang balik rmh sndiri dia dh start batuk n bekahak, g cek klinik mmg kena bebel ngn Dr situ huhu kesian baby kena neb, naseb time tu maseh ML so blh jaga dia elok2, tkot hntr ngasuh dia tktau kan huhu

baby boy mmg kuat minum susu awak.. baby sy pon 3bulan lebih masa die 2 bulan kdg 4oz pn die tak cukup.. sekarang masih bg dlm 3-4oz centu kdg2 ad gak die mintak lg susu sejam lepas tu.. tp alhamdulillah baby xde masalah apa.. sy mix jgk dgn susu badan cuma susu badan x byk sgt pon sekadar ada je..

anak Sy baru nk masuk 3 bulan da kerap susu fm sekali minum 4oz. 1 hari 5 kali minum, dan sekarang alhamdulillah berat badan naik 6kg

1y ago

Alhamdulillah samalah berat anak saya pon dh masuk 6kg😊 anak saya 1hari 8 kali minum setiap 2-3jam maseh kekalkn 2.5oz dia tk meragam apa ka