mana mana nak buang kahak baby?

baby saya ada kahak.. tlg momy2 tips bagi hilangkan kahak baby baru 2bulan#ingintahu #pleasehelp

6 Balas

Sekadar nak share minyak yg sy gunakan utk anak saya. Saya start guna masa anak 2bulan sebab selesema dan bunyi kahak makin kuat x kira lah sedang bangun dan lagi teruk masa tidur sampai anak x selesa nak tidur, balik2 terjaga. Xpasti berapa hari guna ni, tiap kali anak muntah susu terikut kahak bnyk sgt. Skg anak dah nak masuk 3bulan x pernah selesma dan bunyi kahak tu mmg dah hilang. Anak selesa tdr malam sbb nafas dia smooth je. Saya share je pnglaman guna minyak ni, syukur anak serasi dan stkt ni mmg guna minyak ni tiap hari sapu dekat leher, dada, perut, belakang dan hidung (3 kali sehari). Selain drpda ni suami sy jg ada buat minyak garlic. bakar garlic tu tmbuk then masukkan ke dalam minyak olive oil/ minyak masak. Saya guna minyak jhonson baby. Sama jg sapu di dada perut belakang dan tapak kaki.. Ni pun ok juga utk anak yg selesma. Try n error puan, mesti ada yg serasi dgn anak..

9mo ago

tq bagi tips sis❤️

sis, ank sya hari ke berapa ada kahak dah, saya n mak saya risau jugak, bawak la ke klinik pakar kanak2, doc tak sedut ke apa, tapi dia bagi ubat cair kahak n ubat titis hidung. lps tu kurang la sikit, lepas tu ada lagi, n decide stop la makan ubat kan. So sya beli kat tiktok minyak cengkih tu, sapu di dada dan tapak kaki, lepas tu tepuk2 belkang sikit, saya sapu bila ank nk tido je, Alhamdullilah dia tido lena, kahak tu kdg dia kluar dgn susu, jdi lendir2 mcm tuu. Try la sis, kalau tak mau pakai minyak tu, sis boleh cuba mcm2 cara, guna minyak telon+bawang putih ke, wap kan ke, mcm2 cara, Insyallah pulih nanti😊

9mo ago

Saya guna yg ni sis, mmg berkesan. dalam packing dia, tulis cara2 pakai. Ank sya kahak tu, sapu di dada, tapak kaki, lepas sapu sya tepuk2 belakang dia, jgn kuat la, sis boleh tngk cara di tiktok. Insyallah try la ikhtiar😊

saya baby 2 minggu ada kahak...mula mula doc ingat biasa sbb baby baru lagi...tapi bila saya cakap ganggu dia menyusu doc cek apa smua then suction kahak baby. Doc kata betul, memang banyaj kahak bagi baby umur tu...tp saya p swasta .mmg ckp ja terus nak suction

9mo ago

baby bawah 2bulan boleh ke suction..sebab hari tu sy p kilnik swasta jgk drng kata tak boleh.. hanya neb je tapi lepas dari neb tu okay sikit tapi dtg balik

Baby sy pun sma bnyk kahak, bila bwk jumpa dr, dr xde bt ape pn,

9mo ago

betul sis.. anak sy pun dah jumpa doktor dh bagi neb dah ubat titis hidung hari tu okay sikit lepas tu dtg balik

Try guna minyak cengkih....ank saya guna ok

sapu minyak cengkik pon blh..blh cuba

9mo ago

okay tq sis