Tak nak tidur

Baby saya 5 bulan 19 hari. Hari ni dia buat perangai pelik tak nak nap langsung. Tak pernah2. Last nap dia pukul 10 pagi tadi. Sekarang dah pukul 4 lebih petang. Saya buntu nak buat apa. Betul2 menguji kesabaran. Ada tak sama macam saya? Baby tak nak tidur korang buat macam mana? Saya stress sangat sebab bila nap dia tak cukup, malam nanti mesti dia susah nak tidur. Help me please 😔 #ingintahu #pleasehelp #firsttimemom

6 Balas

sy baby 5 bln 15 hri alhamdulilah xprnh lg bt prgai mcm tu ..lg satu sy jga time tdo dia...sy bg dia brjga 2jam je limit dia..pastu bg tdo ..brjga lg 2 jam bg tdo lg...wlaupun dia tdo stgh jam je...ttp bg brjga 2 jam kcuali dia mnrengek xckup tdo ..mlm powm dr kul 7 strght tdo smpy kul 7...bgun 2 kli mnyusu...biase sis bg dia brjga brpe lme?sbb sy bca klu bby dh overtired mmg ssh nk tdo...

1y ago

enthla tu sis..sy yg ank 2 powm xthu knpa mcm tu .😅😅..mgkn sbb nk berubah bulan kot kn...harap shri je la bt mcm tu kn...

anak saya pun mcm ni, tgh fasa nak explore, nak main.. apa saya buat, kalau dia taknak tido petang, saya awalkaj waktu tido malam dia.. biasanya pukul 9mlm baru tido, tp kalau tak tido petang, pukul 7 tu dah agak gelap rumah, saya tak bukak lampu, start dodoi, kalau nak main pun, main atas katil je.. Alhamdulillah setakat ni cara macam tu ok tak meragam..

1y ago

Boleh try ni cara ni. Thank you sis!

Ha a sama je, Cuba awak Dia bangun tu awak Jgn bagi Dia nap Balik. Biar Dia main, agah2 Dia sampai Penat. Nnty tghri tidokan Balik, biar Dia Penat n lapar serentak. Kalau Malam, saya Mmg Pkul 8 lampu semua Malap, biar Dia main Kt playmat. Smpai la Dia melalak nk susu or Penat Baru la angkat n tepuk tido

Anak saya pun camtu.. 4bulan lbih dia dah pandai taknak tido lama waktu siang.. tapi dia akan ganti tido malam yang awal.. apa dia buat kalau tak tido.. dia nak kita main² dengan dia.. tapi tak lama..mungkin sehari 2, atau ke seminggu camtu lah.. kita sabar je lah sis.. stronger mom💪

1y ago

Betul la sis. Dia jadi normal balik walaupun jarak nap tu jauh sikit 3 jam macam tu. Tapi still dia nak tidur jugak. Lega dah saya.

Sis cuba bawak dy jalan2 kt luar rumah..bawak naik motor ke..klau bby sy mmg lepas tuu dy ngatok..senang tdr..kadang naik motor dy bleh tdr ats motor😅sy dukung bwak jalan ulang alik depan umah jee..n limit wktu jaga dy 2jam jaa..nmpak tanda2 ngatok terus ulik dy..

kalau ank sy xnj tido ptg sy akn bg dia tgk ms rachael kt tv smbil bg mainan dia .