Baby 10m Kurang tinggi

Baby saya 10m sekarang tapi kurang panjang. Bila check time dia check up 9m tempoh hari sudah masuk line yellow (kategori bantut). So macam mana ya? Adakah sebab susu yang dia minum jadi mcm tu? Or pemakanan dia? #pleasehelp #ingintahu

5 Balas

Makanan pun penting untuk ketinggian anak. Ramai yang tanya; “Makanan apa boleh naikkan ketinggian anak?” Ketinggian anak, bukan saja bergantung pada genetik. Cukup keperluan mineral dan vitamin yang anak ambil setiap hari, mainkan peranan sangat penting untuk pertumbuhan badan anak, termasuk ketinggian. Jom tengok 9 makanan yang boleh bantu anak capai ketinggian yang optimum untuk umur mereka. 1. Ikan - Omega 3 dalam ikan, penting juga untuk kesihatan tulang dan pertumbuhan tulang anak dengan maksima. 2. Ayam - Vitamin B12, antara vitamin utama dalam ayam untuk bantu naikkan ketinggian anak. 3. Telur - Superfood yang anak-anak kena suka kan. Banyak sangat vitamin dan mineral penting untuk pertumbuhan badan anak. 4. Bijirin kekacang - Antara sumber protein yang baik untuk anak, tinggi iron dan vitamin B. 5. Sayuran hijau - Vitamin K dalam sayuran hijau penting untuk pertumbuhan tulang anak. 6. Yogurt - Banyak nutrisi yang diperlukan untuk kesihatan tulang, antaranya kalsium, magnesium, fosforus dan potasium. 7. Badam - Padat dengan manganase, magnesium dan vitamin E, penting untuk pertumbuhan tulang anak. 8. Pisang - Ada kandungan pottasium, manganase, kalsium dan vitamin B, bantu naikkan ketinggian anak. 9. Keledek - Tinggi vitamin A, bantu perbaiki kesihatan tulang dan optimumkan pertumbuhan tulang anak. Semua makanan ni, adalah real food kan. Real food memang penting untuk pertumbuhan anak. Nak dapatkan tulang yang sihat, anak-anak kena selalu ambil makanan sihat. Elakkan makanan tinggi proses yang tak bawa kebaikan pada anak. Kita cuba sama-sama ya. Mazliana Mazlan Follow saya untuk perkongsian lebih tentang pemakanan dan gaya hidup sihat anak-anak dan keluarga.

11mo ago

Sama2 sis, sy pun tgh usaha nak naikkan tinggi anak sebab doktor paediatrician ckp faktor genetik tu kira last option..

anak saya dulu pun 9m tinggi masuk line kuning.. asyik demam nak tumbuh 4batang gigi back to back, mmg kacau makan dia.. nyusu dbf je kerap... kalau tak bg susu nak dia makan pun tak jadi.. 12m 13m masuk merah, 15m naik kuning balik, harap bulan depan naik rapat putih balik.. kena banyakkan makan protein, setiap makan anak pastikan ada protein, kalau blh snacking dia pun ada protein. pemakanan lagi bagi kesan pada ketinggian anak, genetik brp % je sikiit sgt bg kesan. doktor anak saya ckp la

11mo ago

as long anak aktif sihat je insyaallah ok tu.. jgn risau sangat,. tp kena terus usahakan laa biar berat tinggi lilit kepala tu normal.. tanda anak dapat cukup nutrisi kan 3 tu kena normal..

Cuba yogurt. Anak saya hantuuu yogurt. Selalu juga buat yogurt + oat + fruits. Anak saya tinggi okay je setiap bulan, tapi berat je kbb (kurang berat badan) 😌

sis & hsband tggi x org nye? kdg klu mkn n tdo ok, faktor genetik..

11mo ago

mgkin la.. xpe byk lg mse.. tp 2 la kne tahan tlinge nurse kk mbebel je la.. sbb bg sye bby bru 10 bln.. kdg nak mkn, kdg x nak mkn.. mcm anak sye la.. maybe ble da besar sikit, selera mkn da ok, da x bntut da..tggi da ok..

bagi supplements vitd drop

11mo ago

banyak faktor 1. pemakanan 2. susu 3. waktu tidur