Baby 5 minggu terjaga kerap pagi buta

Hi. Baby now dh 5 minggu and akhir2 minggu ni kerap berjaga, mata terbeliak dri 12 pagi smpai 5 pagi cmtu. Que mengantuk ad, asyik menguap je. Dh try 5S Cuddle Cure kecuali bedung, tpi masih tkleh tido. Bila dh dodoi, moment nk letak terjaga and nangis. Contact nap pn tk menjadi sbb asyik rancak bergerak kepala ke sne sini. Nk kata wake window between nap masih terkawal. Boleh la tlg advice mcm mne nk atasi issue ni. Dh sleep deprived sgt. #advicepls #firsttimemom

10 Balas

Anak saya dari 5 minggu kalau bedung dia marah mcm selesa. Mesti try hard geliat2 nk keluarkan tangan sampai merah muka. saya perati kalau tak bedung dia mmg kerap terjaga pastu takmau tidur dah. So cara saya lepas df dia tgh mamai2 tu saya terus bedung dia laju2 kemas2 & ketat baru lah dia lena, kdg sampai almost 5 jam tak kira malam siang. Saya yg risau kejut dia bangun minum

bb newborn mmg mcm tu.. awl2 ni dieorg akan cari cara tido y dieorg rasa selesa..cara dieorg tido berubah2.bb sy btul2 ok bile nk masuk 2 bln.dlm masa tu mcm2 cara..tido berdiri sambil buai tgn.. tido berbuai cara dduk..tido sambil mengempeng..tido cara peluk.kdg nk kne dgr ruqyah..kdg nk dgr zikir.penat mmg penat..tp insyaAllah akan ok nnt cume kena bnyk sabar

Waktu mlm pastikan lampu tu malap, jd beza siang dan mlm.. bedung baby tu.. buka zikir atau alunan ayat Al Quran.. jgn kuat sgt.. sapu minyak kat perut dan kaki.. sy selalu guna herbal Oil najlaa baby skincare.. Alhamdulillah nampak berkesan.. sesuai utk mcm2 masalah seperti sawan tangis, pyh tdo, hernia dn mcm2 lagi..

Anak saya pun macamtu dari newborn sampai lah dah besar 3tahun😔 taktahu saya nak buat macam mana. Dah macam2 cara cuba. Jadi elok sekejap tidur malam sampai pagi. Lama tu jadi balik. Stress kdg . Harini pun sama. Pukul 12 tadi dia segar mata pukul 7pagi baru tidur.

Nak berubah bulan pun ya juga tu. Try sis bendung kemas, pasang zikir nak tidur. Baby sis terjaga during nk letak sbb elemen hayunan tu xde. Mlm lampu pasang malap. Apa pun sis pun jaga kesihatan, agak2 letih, tukar2 dgn hus.

baby msih bru lg...xdpt beza siang danlm....jd parents kena glir2 berjaga klau baby x nk tido...sebolehnya elakkan biar baby tido terlalu lama waktu siang...

12am ke 12pm ke takde beza bg nb, kita yg kena buat suasana beza. kalau sama cerah sama meriah je siang malam makin susah

5S tak complete kalau tak bedung sis. Jangan kata complete kalau awak tak buat. Cuba bedung and buat ikut step ya

5mo ago

Cuba awak bedungkan dia and masa letak tu pasang white noise untuk bantu dia tido. baby kena cukup alat tido dia. Cuba follow babylanguage ig and belajar pasal cara tido kan baby. Kawan i ada problem anak tido kejap bila letak, tapi dia buat step by step macam sleep consultant tu ajar. Terus ok anak dia sampai sekarang. Sekarang pun baby boleh tido sendiri

maaf nak tanya. kenapa buat 5S tanpa bedung? saya ingatkan bedung tu first step dalam 5s tu?

bby tgh fasa mental leap tu. cuba cr tntng ni.