jaundice baby msok 7 ari

baby kuning arini msok 6 ari , ad petua x kot2 cpt sbb sy bf bby .. nk patah pinggang da ni..klu fm plk sy xbrp suka sbb mnganggu pencernaan bby pulakk .. btl eh klu kita mkn jamu2 ker jaundice bby btmbh tinggi sbb sy mkn phtonatal tu jaa nk lawas kn .. first cek jaundis 123 je pas 3 ari naik 160 pulak da.. sy mkn phytonatal tu #pleasehelp #bantusharing

18 Balas

Baby sya pula detect jaundice in less than 24h lepas lahir. Hari sya discharged, baby kena ambil untuk warded. Kuning tak tinggi, tapi sebab detect less than 24h, doc suspect pathological jaundice. Hari ke-2 baby sya dah start minum fm sebab 1st time mom, air susu lambat keluar. Alhamdulillah warded untuk 2 malam je, then follow up kat kk 2 hari berturut, terus kuning takde. Dari 133.7-140-125-85-63, sekarang anak fully fm sebab reject bf 😅 try pump bagi dalam botol pun baby taknak. For me la, fm tak semestinya tak elok. Minta pendapat nurse/doc kalau nak ambil susu tambahan so baby kerap kencing/berak okay tak? Kerap susukan baby especially waktu malam. 2 jam sekali. Kalau baby tidur, slowly bangunkan. Semoga anak sis cepat sembuh 🤲🏼

Kalau kuning ni.. kita kena make sure baby cukup susu. Kalau susu sikit, mmg no choice kena topup FM sis. Cari FM yg sesuai dgn baby. Dia kena menyusu kerap. Every 2 hours kena bagi susu. Max they can go without milk is 3 hrs tak boleh lebih. Kalau baby tgh tido pun kejutkan dia jugak untuk bagi susu. Make sure kencing berak dia kerap. Dr akan tanya nanti berapa banyak dia berak semua. Najis dia akan color kuning mustard. One more thing, CL saya also mandikan dia dgn rebusan daun kucai. Saya okay kan aje la.. ikhtiar traditional.. tapi yg penting bab susu tu mmg kena ikut ckp doctor. Baby saya setiap appointment bacaan turun. Dr pun happy. Now mmg kuning dia dh tak de dah.

Alhamdulillah..baby saya takde tinggi kuning , time dekat hospital saya kerap je bagi susu badan supaya cepat keluar ward..kuning time tu 170 jee.. doktor terus suruh balek umah , then kat umah tinggi sikit la 190 ambik masa dalam seminggu je da 98 je kuning yee..saya mandikan air rebusan dekat kedai cina ada jual untuk bby kuning.. then sebelum nak check pi kk utk kuning anak saya mandikan guna air sirap.. alhamdulillah berkesan.. cuba try buat sis🥰 ni anak first saya.. saya belajar dari sedara mara juga bagitahu ❤️ moga dipermudahkan segala urusan sis&bby cpt sihat dari kuning amiinn🤲✨

Masa baby lahir pun kuning juga sampai masuk nicu 3 hari.. keluar ward tu sy terus bg susu badan dgn susu formula karihome setiap sejam atau 2 jam.. alhamdulillah.. kuning baby dah xda.. now baby dah 25 hari.. badan pun makin berisi.. alhamdulillah.. mmg dr pun suggest dkt sy nk hilang kuning perlu bg susu badan dan fm baru cepat hilang kuning..

Anak saya jaundice hari pertama 242 nasib masih dalam wad jadi duduk bawah lampu sehari..Kerapkan bf bby dan kejut dia kalau dia tak bangun..jgn bagi dia tidur dalam keadaan gelap..mandikan guna air rebusan kuning dari kedai cina..ibu kalau susu bdn try minum ribena atau anggur hitam..anak saya turun sampai 76 sebelum 14 hari

Ibu kena stop ambik jamu² dulu. Ibu kena bykkan minum air masak & mandikan baby dgn air biasa shj. Jgn lupa sentiasa bf baby spy baby kerap berak. InshaAllah kuning cepat turun. Alhamdulillah sy deliver 20/7 haritu baby xda kuning. masa preggy sy amalkan minum air kelapa tiap hari & minum minyak kelapa dara.

ank sy alhamdulillah kuning dh turn..nurse kt kk tmpt sy pesan,jgn mkn jamu bila bby kuning ☺️..kalau nk bby turn kuning,minum susu kambing..kerap bg susu bdn setiap 2 jam ☺️,sy bg bby 2 jam susu bdn..3 jam susu Fm

Dr pesan kat sy,masa anak masih kuning elakkan makan makanan panas antaranya adalah halia,lada hitam,dan jamu. jenis makanan ni trigger jaundis lebih tinggi. kalau kuning baby dah ok barulah boleh makan

10mo ago

Betul saya elakkn semua ni anak dah xdew kuning

Mak sy mndikan anak dgn pati air kucai. Blend kucai sikit & tapis. Xperlu bilas dgn air biasa. Bg mndi baby pagi & ptg . Ank sy last bacaan 50 lps 6x ulang alik kk

Nurse pesan pd saya klu bg susu ibu kt baby yg tgh kuning, ibu tk boleh mkn bwh putih, halia, kunyit, lada hitam, jamu. Sampai lah anak dh hilang kuning 😁