Bayi tak cukup berat

Baby dah 8 bulan tapi berat hanya 5.3kg. Since 6 bulan berat remain 5kg. Tinggi dalam 64cm. Baby makan banyak per session, dah start bagi protein since 6 bulan lagi. susu pun tetap bagi termasuk malam, cuma perasan bila dh start solid dulu baby makin kurang sikit minum susu. Sy masak hari2 buat bekal ke pengasuh, dgn portion yg banyak. Plus buah 2x dan rice cracker as snack petang. Mmg sy bg tau tak habis takpe jangan tak cukup. Pengasuh pun bg tau dia makan banyak, habis bekal. Sy dah buntu, baby agak kecik, duduk & merangkak pun belum boleh lagi. Tapi gigi dah 7 batang nak masuk 8. Perlu ke sy risau. Adakah perlu tukar susu #kurang berat #bayikecil #batutabawahsatutahun

2 Balas

anak saya pon dulu kurus je. setiap hari saya bg dia makanan berlemak. kalau xde santan dlm lauk dia, saya letak dlm minum ptg/sarapan dia, xpon saya buat yg bercheese . pastu bg minum susu fernleaf full cream. alhamdulillah debab la sikit. anak saya pon pandai duduk tanpa support masa 9bulan. sbb xde pengalaman, anak 1st. saya xpernah cuba dudukkan dia tanpa support. sekali tu sje nak try, rupanya dia da boleh. merangkak lepas berjalan. masa 10 bulan saya bg dia berdiri dgn support. tp setahun 2 bulan baru boleh jalan.

klau berat..tinggi..bmi normal xde masalah.susu utk tambah berat similac neosure khas utk bb kurang berat badan.sy pn gune dlu alhamdullilah lps tu sume jd normal blk