bayi 6 bulan 13 hari

baby dah 2- 3 hari dah kurang makan , sape ada pengalaman mcm ni . semalam mak mertua bg baby rasa durian . mcm2 da mak mertua bg makan . ada kah sbb tu smpi baby sya xnak makan . help me please mcm mana nak bg nafsu mkn anak naik balik #firstbaby #firstmom

14 Balas

Mgkn baby awak kembung perut kot. Sbb tu die x nk mkn sgt ke. Even sy nie dah dewasa, mkn seulas durian tu mmg terasa- rasa gas die tu kt ulu hati, nie apa ntah lg baby. Walaupun bg sikit merasa, but it still durian kot. N still small baby lg kot. Haihh x fhm org tua jenis kepala batu nie. Lain kali jgn tgglkn anak awak dgn sapa2 la. Bahaya... Semua benda nk disuapkan... Awak tgg la baby okay semula dlm 2, 3 hari, bg perut die cool down semula br start balik bg bubur kosong. Pantau juga kencing & berak die.

kadang sy x fhm dgn perangai segelintir org camni..bila kite larang pn dieorg wt dono..mcm kes sy mertua bg ank sy mkn jajan..Allahu..sy punya jg anak xbg mkn n minum y bukan2.bukan sy x tegur ckp bb xmkn jajan..x yah mkn..tp bt mcm kite tunggul ttp suap jgk..bb lg kot xkn xleh pk.bile dh lbh2 mmg sy terus berkeras..sy sblm2 ni dah warning suami jgn nk menandai nk bg ank sy mkn mnum y bukan2..ape2 pn tye sy dlu..klau dia nk tengok mate helang sy boleh la wt camtu

2y ago

geram pulk baca klau bab makanan ank kita ni lebih baik kita ja urus kn nnti sakit ank kita bukn depa yg susah kita jgk klau saya la memang halang mentah² ank sy biaq sy yg tentukn sy dh bagitau awal kat suami sy nnti ank lahir jngn pandai ² ajr mkn yg bukn ² ank kita sis hak kita lantak pi kat depa janji aku tau apa yg masuk dlm perut diy

Selain bubur kosong, boleh bg puree buah2 atau sayur. Protien utk bayi 6 bulan ialah ikan bilis sahaja. Bayi umur 6-12bulan beri makan hanya utk kenalkAn rasa makanan serta tekstur sahaja, bukan utk kenyang. Makanan utama bayi bawah 12 bulan adalah susu. TOLONG JANGAN BAGI MAKANAN YG ADA PERISA GULA/GARAM ATAU TAMBAH PERISA DALAM MAKANAN BAYI BAWAH 12BULAN. Ni sgt2 penting. Boleh refer pakar makanan bayi ya. Sy pun mmg ikut nasihat pakar makanan bayi juga utk bayi saya.

bayi bwh 11bulan x sesuai mkn durian. durian tu tinggi kandungan gula. berani btul mak mertua awk nii. jgn bagi mak mertua awk bagi bby mkn ape2 dh. awk je siap kn mkn bby tu. sye pernah baca sblm ni, bby mse mule2 mkn bagus bagi bubur kosong. lps tu boleh bgi try n error ikut kesesuaian perut bby awk. boleh bagi puree, nestum bby, biskut bby rendam air tu . yg penting jgn bgi mkn terlalu manis atau masin.

2y ago

tu lahh. seram bace bru 13hari boleh mkn dh sumbat mcm2. bahaya betul mak mertua mcm ni. kalau sakit anak tu esok, die belum tentu nak jaga.

susah lah kan puan kalau ada sesetengah yang jenis macam tuh .. huhu saya dulu pernah kena juga masa baby tak salah baru 3month orang da bagi jilat sate tau pastu anak saya kembung malam2 nangis dia saya pun apalagi mengamuk lah hahahaha sejak dihari tu lah dorang dah tak kacau macam mana cara saya jaga anak .. haaa sebab lama juga saya sabar sampai baby saya nangis merah2 muka menahan sakit perut ..

Ya Allah tak boleh brain la bagi baby makan durian. Pergi la klinik, jumpa dr. Tanya dr apa yang patut you buat untuk kembalikan selera baby tu. Kalau i boleh gaduh la. Tak kisah la mak mertua ke siapa ke, kalau anak kita sakit, bukan diorg yg susah payah nak jaga 😤😤😤

Jumpa doctor dan lps blik tu bgtau mil sis yg doktor larang sekeras2nya bagi mkanan bukan2 pada bayi sis kcuali bubur & puri. Kalau tak nanti keadaan bby akan makin teruk & mil boleh dikenakan tindakan. Kne gertak2 sikit sis bagi mil takot, kalau tak dia buat jugak nnt. Huhu

gila apa aihh bg baby makan durian 😅. anggur ke, limau manis ke, buah naga ke boleh la jgk terima. haihh

2y ago

susah nk ckp sis , sya jga ank bg bubur kosong ja . tgk2 mcm da baby mkn sbb mak mertua bg .

baca komen2 mil yg suap bukan2.. kes sy mak sy sndri. mmg tak senang duduk la dibuat nya kalau nenda dia jaga.

bayi akan tolak makanan kalau lidah dah rasa gula, garam dan smg