Baby muntah susu

Baby bru 4 hari. Lpas sy bg susu sy sendawakan dia dlu.. lpstu dia muntah smua susu tdi.. sbb knp ye.. bkn dia kasi kluar susu tp muntah#firstmom #ingintahu #bantusharing

4 Balas

Anak saya sampai 5 bulan macamtu. Lepas susu je memang confirm akan muntah. Bukan jeluak. Tapi muntah. Kadang sampai keluar ikut hidung. Dr ada explain. Dr kata normal untuk baby bawah 6 bulan sebab ada apa tah belum matang. Dia macam ada valve antara saluran makanan dengan perut tak silap. Fungsi ‘valve’ tu, dia akan buka & tutup bila makanan masuk. Tapi ada sesetengah baby bawah 6 bulan benda tu masih belum berfungsi dengan baik so lepas susu, bila baby gerak2 dia akak muntah balik lagi2 kalau baby tengah baring. Anak saya sampai tido pun beralaskan kain batik sebab kalau tak tiap hari kena tukar cadar. Bau muntah kan lama2 jadi busuk 🥹

Samada overfeeding atau perut kembung. Cara sendewa pon kena cara jugak, jangan tekan perut baby… lepas susu pegang baby jap, jangan baringkan baby terus. lepastu pegang badan dia, dirikan baby sikit, baru tepuk2 belakang… tapak tangan kena bagi melengkung bila tepuk bunyi mendalam sikit, kalau tu baby tak sakit, kalau tapak tangan rata ja tepuk baby sakit nanti habis merah badan baby,

anak sy dah 3 bulan pun masih jeluak byk 🥹 klau puan bg fm mungkin overfeeding. sebab anak sy yg sy perasan klau kerap sgt minum susu, dia akan jeluak byk 😂

baby minum susu apa? susu badan atau fm? kalau fm berapa oz baby minum