Normal baby bedung sampai umur berapa??

Baby bedung smpai umur brapa ye? Pergi cucuk bby 2 bln misi kata tk perlu bedung dah. Tp bby nk bedung kalau nk tidur. Skrg bby dah 2 bulan 20hari . Adakah tumbuhbesaran bby terggu ? #firstmom #firstbaby #pleasehelp

25 Balas

Anak saya 4 bulan masih bedung. Dia tidur siang malam bedung, dia tidur lena, tak terjaga, terjaga nak menyusu ja, ikut pada kehendak baby dan keselesaan dia nak tidur, kadang dia lebih selesa bedung dari free relexs, ada baby dia nak bedung sebab seumpama badan dia di peluk. Baby saya kalau tak bedung dia banyak pergerakan tangan, lepastu terjaga, jadi kita rasa kalau sebahagian itu tak memenatkan kita atau keselesaan baby, bedung ja, dr memang kata tak boleh. Tapi percaya tak dr pun belom tentu lepaskan bedung anak dia 😅 hehehehehe ..... tapi nanti lama2 baby lepas sendiri bedung, kalau dia dah boleh meniaga merangkak.

bedung ni tak wajib pun.. cuma ibu kena tahu fungsi bedung untuk apa.. ada bby seawal usia nk tidur free bebas.. walaupun ada refleks trkejut2 pun still boleh sambung tidur balik..ada bby tidur trkejut2 trsentak dan mnangis.. tp bila bedung dia tenang.. tak perlu bedung full pun takpe.. takat grip tangan/separuh bdn dia xnk bg trkejut2 ganggu tidur dia..kalau bby tidur terganggu,mnangis,kita yg penat kan😆ikut perangai bby msing2.. mana yg memudahkan ibu,mana yg buat bby lena.. terpulang.. tak.. tak terganggu pun tumbesaran dia..

Ank sy bedung smp umur 7bulan, bedung waktu tidur sebab lg lena dia tidur. Lepas pandai meniarap, sy lepas kan tgn pulak, dia dh ok, lps dua2 tgn, dah ok baru la slow cerai bedung, sejenis kena cukup 5s baru la boleh tidur, cuma puting x nak, jd dia mengempeng. 1 tahun 6 bulan baru la slowly cerai mengempeng ajar sleep training.. Sbb rasa dh x larat dah nk face tabiat mengempeng, depends pd situasi ank sis, apply sesuai dgn keadaan sis, ank2 ni lain2 peelnya walaupun lahir dari perut yg sama..

baby sy tak smpai 2bulan bedung ...taknak biasakan sebab tkut bby takdpat tdo tnpa bedung if dh 4bulan keatas ..contoh dari bradik sya sndri ..dkat nak 2 tahun msti bedung.. klau tak msti memberontak .. better bedung msa mlm je siang takyah spya senang takyah bedung dia nnti kalau still nak bedung lah normal 2bulan lebih kebawah / 2bulan 20hari ke cmtu sbb if dh msuk 3bulan kebnyakkan bby jarang nak tkjut mcm 1-2bulan..masih tkjut juga la kalau dh lerai cuma tak teruk hehe

Dia sbnr nya ikt atas keselesaan baby tu..kdg bila bedung baby rsa selesa nk tido sbb dia rsa mcm dlm rahim ibu. Mcm baby sy ari tu sbln lbih mcm tu je..sbb nya dia xsuka dibedung. dia akan tndng² kaki tgn nk bukak..sudah nya sy bdung mcm slimut aje bwah dda kaki tgn lepas. bedung cuma xnk bg dia trkjut aje. 😊 Ade baby smpai da 5 6 bln pn msih brbedung sbb dia slesa tdo mcm tu. 😊

sejujurnya sya ckp baby sya memang x suka d bedung sya bedung dia sampai usia dia x sampai pun sebulan... tiap kli sya nak bedung bahu,badan dan tangan dia x berhenti bergerak seolah olah mcm org yg meronta" sbb kena ikat 😂😂😂baby sya cm tuu sampai usia dia dh 6 bln sekrg Alhmdulilh x da everything okey☺

Saya bedung kan baby waktu tido, sampai nak dekat 6 bulan 😆 tak bedung taknak tido. Takpun tido kejap2 terjaga. Solution memang bedung je baru lena tido 😂 pastu lama2 tengok dia tak bedung pun boleh tido lena, baru saya tak bedung dah..

11mo ago

Sis faridah sama laa anak saya pun tak suka bedung. Dia meronta2 juga cuba lepaskan diri. Tapi kalau tak bedung memang tak boleh tido so saya kentalkan hati je bedung dia. 😆 pastu masa nak dekat 6 bulan dia ada tak berapa sihat. Tido lenaaa je. Terus tak bedung sampai sekarang dah ok la tidonya. Hee.

saya ada tanya mak saya..kenapa baby perlu dibendung..mak saya ckp takot sejuk..baby biar berpeluh tak apa..sebab dlm rahim pun baby duduk dlm panas..suam...dan bila dibendung lg tidur lebih lena dan tak kerap terkejut

11mo ago

dah betul dah tu, bedung utk tidur lena dab kurang terkejut. ikut keselesaan baby, kalau baby tidur ok je tanpa berbedung, then tak perlu bedung. pakaikan pakaian yg bersesuaian sahaja.

pendapat saya kalau perlu tu bedung je la tp hadkan masa tidur je, masa lain jgn la bedung bykkan tummy time .. btw anak sy dr lahir tak bedung lg byk dr bedung, blh kira dgn jari je brp kali tido bedung

ank sye bedung masa dkt hospital je. lps tu x bedung dah. pegi checkup pon x bedung. belajar cara tidur baby dkt baby language dkt fb. sng je utk ank tidur sendiri tanpa bedung, pacifier and so on.